Οι ιρακινές Ειδικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν έξι συνοικίες της ανατολικής Μοσούλης χθες, επεκτείνοντας το προγεφύρωμά τους στο προπύργιο του ISIS, μία ημέρα αφότου ο ηγέτης των τζιχαντιστών είπε στους μαχητές του ότι δεν πρέπει να υποχωρήσουν.

Ένας αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, η οποία αποτελεί την αιχμή του δόρατος της επιχείρησης στη Μοσούλη, δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστών, που πλέον είναι σχεδόν περικυκλωμένοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις ανακαταλήφθηκαν οι συνοικίες Μαλαγίν, Σάμα, Χάντρα, Καρκούκλι, Κουντς και Καράμα.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό—σημαίνει ότι μεγάλα τμήματα στην ανατολική όχθη έχουν απελευθερωθεί», δήλωσε ο διοικητής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ο υποστράτηγος Ταλίμπ Σαγάτι, αναφερόμενος στο τμήμα της Μοσούλης που βρίσκεται στην ανατολική όχθη του Τίγρη Ποταμού.

Ωστόσο ένας κάτοικος της μιας από τις συνοικίες που ο στρατός ανακοίνωσε πως έχει ανακαταλάβει είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ώρες μετά την ανακοίνωση ότι οι μάχες συνεχίζονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γίνονται πραγματικές οδομαχίες», είπε. «Τα παιδιά μου έχουν να κοιμηθούν δυο μέρες… Σφαίρες και οβίδες έρχονται από όλες τις κατευθύνσεις».

Στη συνοικία Ιντισάρ, στην οποία οι στρατιώτες έχουν εμπλακεί σε σφοδρές μάχες με τους τζιχαντιστές, ανταποκριτής του Ρόιτερς μετέδωσε ότι σφοδρά πυρά και εκρήξεις ακούγονταν συνεχώς. Πυκνός μαύρος καπνός υψωνόταν από μια περιοχή σε μικρή απόσταση, ενώ πολλά κτίρια υπέστησαν καταστροφές από τις συγκρούσεις.

Η περιοχή που έχουν ανακαταλάβει οι κυβερνητικές δυνάμεις πάντως είναι ένα πολύ μικρό τμήμα της τεράστιας πόλης, που είναι χωρισμένη σε κατοικημένες συνοικίες και βιομηχανικές ζώνες και πριν καταληφθεί από το ISIS το 2014 είχε δύο εκατομμύρια κατοίκους.

Η προέλασή τους τις έχει φέρει ενάμισι χιλιόμετρο εντός της πόλης. Στις συνοικίες που έχουν ανακαταληφθεί ως τώρα η δόμηση είναι πολύ λιγότερη πυκνή από ό,τι σε άλλες συνοικίες, κυρίως στη δυτική όχθη του Τίγρη, όπου ο περισσότερος πληθυσμός είναι σουνιτικός και οι τζιχαντιστές ενδέχεται να έχουν περισσότερα ερείσματα μεταξύ των πολιτών.

Ιρακινοί αξιωματικοί και εκπρόσωποι του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που υποστηρίζουν τον ιρακινό στρατό λένε ότι η πρόοδος των κυβερνητικών δυνάμεων είναι ταχύτερη της αναμενόμενης, ωστόσο τονίζουν πως η επιχείρηση βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης