Με δεδομένη τη δυσκολία να προχωρήσει στη Μοσούλη, η έδρα του ιρακινού στρατού, ανησυχεί ότι τα στρατεύματά της, δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν σε υψηλό επίπεδο το ηθικό, μέχρι το τέλος. Ο στρατηγός του Ιρακινού στρατού, δήλωσε ότι κανένας στρατός στον κόσμο, δε θα μπορούσε να διεξάγει πόλεμο σε βάθος χρόνου σε μία πόλη σαν τη Μοσούλη, με την αντίσταση των τζιχαντιστών, που είχαν το χρόνο να προετοιμαστούν, να είναι έντονη.

Ο ιρακινός στρατός έχασε έδαφος

Οι καμικάζι επιθέσεις εναντίον των ελίτ μονάδων του ιρακινού στρατού πολλαπλασιάζονται. Και οι φονικές ενέδρες τις ανάγκασαν να υποχωρήσουν αρκετές φορές αυτό το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να ανακτήσουν τις δυνάμεις και ενδεχομένως, να σχεδιάσουν μία άλλη στρατηγική. Οι τζιχαντιστές της Daech έχουν δείξει άλλωστε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τόσο σύντομα τη δεύτερη πόλη της χώρας, όπου ανακυρύχθηκε το ισλαμικό Χαλιφάτο, προτού εξαπλωθεί στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους, αναμένουν μαζική χρήση χημικών όπλων από τους τρομοκράτες της Daech, κατά την επικείμενη επίθεση εναντίον της ιρακινής πόλης.

Η εγγενής υπηρεσία “Τύπου” ανακοίνωσε ότι εν αναμονή της επίθεσης εναντίον της πόλης, ο συνασπισμός των ΗΠΑ έχει στείλει περισσότερες από 24.000 μάσκες αερίου, προς τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και τα κουρδικά στρατεύματα των Peshmerga, που έχουν εκπαιδευτεί να χρησιμοποιούν τις μάσκες και κατά τη διάρκεια της μάχης.

Στη μάχη για τη Μοσούλη, η Daech θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων των χημικών όπλων. Το αυτοαποκαλούμενο ισλαμικό Χαλιφάτο έχει δείξει τη σοβαρότητα των προθέσεών του, την περασμένη εβδομάδα, με την καύση του εργοστασίου χημικών, 30 χλμ νότια της Μοσούλης. Οι φλόγες έχουν μολύνει την περιοχή – συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής βάσης στο Qayyarah που χρησιμοποιείται από τους Αμερικανούς – με διοξείδιο του θείου και υδρόθειο. Σχεδόν χίλιοι άνθρωποι, αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο εχθρός έχει χρησιμοποιήσει ήδη κάποια χημικά όπλα και έχουμε την πρόθεση να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου στις δυνάμεις μας», δήλωσε ο Γενικός διοικητής των δυνάμεων εδάφους του συνασπισμού Gary Volesky. Πράγματι, αυτή δεν είναι η πρώτη χημική επίθεση κατά της εν λόγω βάσης, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, η τρομοκρατική ομάδα της Daech, διαθέτει ένα ισχυρό χημικό οπλοστάσιο.

Ο συνασπισμός βομβάρδισε πριν από λίγες ώρες από αέρος, ένα φαρμακευτικό εργοστάσιο λίγο έξω από τη Μοσούλη, που φέρεται να χρησιμοποιείτο για την παρασκευή τοξικών προϊόντων, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Στο μεταξύ όπως αποκάλυψαν οι αναλύσεις των δειγμάτων που ελήφθησαν από Αμερικανούς στρατιώτες, στη σκηνή των προβαλλομένων χημικών επιθέσεων, από τους τζιχαντιστές, αποδεικνύεται ότι κατόρθωσαν να αναπτύξουν την παραγωγή αερίου μουστάρδας και χλωρίου!

Η χρήση χημικών όπλων κατά τη διάρκεια της επίθεσης εναντίον της Μοσούλης, είναι σχεδόν αναπόφευκτη, όπως αποδεικνύεται και από τα πρόσφατα γεγονότα στο Χαλέπι στη Συρία, όπου οι τρομοκράτες, επιδιώκουν πάση θυσία να «διασπάσουν» την έδρα του συριακού στρατού, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών εκρηκτικών με τοξικές ουσίες.

Τελευταία πόλη πριν τη Μοσούλη

Mετά από δύο εβδομάδες πολιορκίας, όπως αναφέρει ο διοικητής επιχειρήσεων ανάκτησης της Μοσούλης (δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ), ο στρατός εισήλθε πριν από λίγες ώρες, στην πόλη Μπασίκα, κι έχει ξεκινήσει μια επίθεση από τρεις κατευθύνσεις, εναντίον των μαχητών της Daech. Είναι η τελευταία πόλη πριν τη Μοσούλη και απέχει μόλις 15 χλμ από το κέντρο της πόλης του Παραδείσου (Μοσούλη) και το τελευταίο μεγάλο “κάστρο” του Isis.

Επιπροσθέτως, ιρακινά ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, εποπτεύουν την επιχείρηση από αέρος, με τους τρομοκράτες να αλλάζουν συνεχώς θέσεις, καθώς δεν υπάρχει πλέον στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, τρόπος διαφυγής.

Οι τζιχαντιστές την περασμένη εβδομάδα, είχαν απαγάγει χιλιάδες άνθρωπους από αυτή την πόλη και τα γειτονικά χωριά προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν για κάλυψη, στην υποχώρησή τους, με κατεύθυνση προς τη Μοσούλη, ανέφεραν κάτοικοι της γειτονικής πόλης Αλίλ, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η επίθεση για την απελευθέρωση της Μοσούλης άρχισε στις 17 Οκτωβρίου και ο αγώνας διεξάγεται από τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ και κούρδων ανταρτών, που υποστηρίζονται από την αεροπορία του συνασπισμού, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η επίθεση στη Μοσούλη άρχισε στις 31 Οκτωβρίου.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης