Οι ιρακινές δυνάμεις σκότωσαν σήμερα 16 διαδηλωτές στη Νασιρίγια, στο νότιο Ιράκ, ανακοίνωσαν ιατρικές πηγές, ενώ οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νατζάφ μία ημέρα αφού διαδηλωτές εισέβαλαν και πυρπόλησαν το ιρανικό προξενείο στην πόλη.

Παράλληλα ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε τη σύσταση «ενός κλιμακίου αντιμετώπισης της κρίσης» που θα αποτελείται από πολιτικούς και στρατιωτικούς και ένας διοικητής παραστρατιωτικής οργάνωσης δεσμεύθηκε ότι θα καταφύγει στη χρήση βίας προκειμένου να εμποδίσει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των σιιτικών θρησκευτικών αρχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί σε γέφυρα της Νασιρίγια σήμερα τα ξημερώματα, δήλωσαν ιατρικές πηγές. Δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, πρόσθεσαν.

Εξαιτίας της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στη Νατζάγ οι επιχειρήσεις και οι κυβερνητικές υπηρεσίες παραμένουν κλειστές στην πόλη.

Η πυρπόληση του ιρανικού προξενείου στη Νατζάφ, την ιερή πόλη των σιιτών στο νότιο Ιράκ, αποτελεί ένδειξη της κλιμάκωσης της βίας στη χώρα έπειτα από δύο μήνες διαδηλώσεων με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανικανότητα της κυβέρνησης του Ιράκ και της πολιτικής του τάξης να αντιμετωπίσουν τις ταραχές και να απαντήσουν στα αιτήματα των διαδηλωτών έχουν τροφοδοτήσει περαιτέρω την οργή των πολιτών.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Άντελ Άμπντελ Μάχντι έχει δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο εκλογικό σύστημα και θα πατάξει τη διαφθορά, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα.

Για τους διαδηλωτές σε μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου σε πετρέλαιο που όμως είναι επίσης μια από τις πλέον διεφθαρμένες, το πολιτικό σύστημα που εν μέρει οικοδομήθηκε από τους Αμερικανούς που ανέτρεψαν τον Σαντάμ Χουσέιν το 2003 πνέει τα λοίσθια.

Στους δρόμους από την 1η Οκτωβρίου, δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί απαιτούν την ανοικοδόμηση εκ βάθρων του πολιτικού συστήματος και την πλήρη ανανέωση της πολιτικής τάξης, που χαρακτηρίζουν διεφθαρμένη — επισήμως 410 δισεκατομμύρια ευρώ διασπαθίστηκαν τα τελευταία 16 χρόνια, ήτοι ποσό διπλάσιο από το ΑΕΠ του Ιράκ — ανίκανη και εξαρτημένη από τις ξένες δυνάμεις που ανταγωνίζονται για επιρροή στο Ιράκ.

«Εισβολείς και δολιοφθορείς»

Ο στρατιωτικός διοικητής των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF), μια οργάνωση στην οποία συμμετέχουν διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ιράν, επεσήμανε ότι θα χρησιμοποιήσει βία εναντίον οποιουδήποτε αποπειραθεί να επιτεθεί εναντίον του ισχυρού ηγέτη των σιιτών, του μεγάλου αγιατολάχ Αλί Σιστάνι.

«Θα κόψουμε το χέρι οποιουδήποτε προσπαθήσει να πλησιάσει τον Σιστάνι», επεσήμανε ο Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα γεγονότα στη Νατζάφ θα προκαλέσουν μια πιο σκληρή απάντηση από την κυβέρνηση.

Ο Φάναρ Χαντάντ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής του πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, εκτίμησε ότι η Βαγδάτη ενδέχεται να χρησιμοποιήσει την πυρπόληση του ιρανικού προξενείου ως πρόφαση για μια ακόμη πιο σκληρή καταστολή των διαδηλώσεων.

«Το μειονέκτημα από την άποψη των διαδηλωτών είναι ότι ενδέχεται να ενισχύσει τη ρητορική της κυβέρνησης ότι οι διαδηλωτές είναι εισβολείς, δολιοφθορείς και απεργάζονται μόνο άσχημα πράγματα», επεσήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης