Ιράκ: Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία στη Βαγδάτη

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, 22:30
Ιράκ: Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία στη Βαγδάτη

Δύο αντικυβερνητικοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα Παρασκευή, σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας στη Βαγδάτη, λίγες ώρες μετά την ειρηνική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στην πόλη οι υποστηρικτές του πανίσχυρου σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ, με αίτημα την εκδίωξη των Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ.

Ο ένας διαδηλωτής δέχτηκε μια σφαίρα στο λαιμό ενώ ο δεύτερος χτυπήθηκε από κάνιστρο δακρυγόνου, σύμφωνα με ιατρικές και αστυνομικές πηγές.

Την ίδια ώρα, η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση «Χριστιανοί της Ανατολής» ανακοίνωνε ότι τέσσερις συνεργάτες της, τρεις Γάλλοι και ένας Ιρακινός, αγνοούνται από την Δευτέρα στη Βαγδάτη.

Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συνέρρευσαν και πάλι το απόγευμα στην πλατεία Ταχρίρ της πρωτεύουσας, ζητώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Είχε προηγηθεί, το πρωί, στη συνοικία Τζαντίγια, η συγκέντρωση των υποστηρικτών του Μοκτάντα Σαντρ, στην οποία δεν σημειώθηκαν επεισόδια. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που έφτασαν στην πόλη ακόμη και με λεωφορεία, φώναζαν ρυθμικά «Έξω, έξω ο κατακτητής». Κάποιοι κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «Θάνατος στην Αμερική», γραμμένο στα αγγλικά και τα αραβικά. Σε ένα πανό εικονιζόταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην αγχόνη.

Ένας εκπρόσωπος του Μοκτάντα Σαντρ διάβασε στο πλήθος ένα μήνυμα του σιίτη ηγέτης, ο οποίος ζήτησε την αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ, την ακύρωση των συμφωνιών μεταξύ Βαγδάτης και Ουάσινγκτον και το κλείσιμο του ιρακινού εναέριου χώρου για τα αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη. «Αν τηρηθούν όλα αυτά, θα αντιμετωπίσουμε (τις ΗΠΑ) σαν μια χώρα που δεν είναι κατακτητής. Διαφορετικά, θα την θεωρήσουμε εχθρική προς το Ιράκ», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, 22:30