Δύο μέλη μιας ένοπλης αντιπολιτευόμενης οργάνωσης των Κούρδων του Ιράν, που έχει την έδρα της στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, σκοτώθηκαν σήμερα σε βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε η Τεχεράνη εναντίον διαφόρων κουρδικών παρατάξεων, που καταγγέλλουν την καταστολή των διαδηλώσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Πυρά πυραύλων και επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), καμικάζι που φέρεται να εξαπέλυσε η Τεχεράνη προκάλεσαν δύο θανάτους στις τάξεις του Δημοκρατικού Κόμματος του Ιρανικού Κουρδιστάν (PDKI), σύμφωνα με μια ανακοίνωση αυτής της ένοπλης παράταξης, που έκανε επίσης λόγο για τραυματίες μεταξύ των μαχητών της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ ένας αριθμός Πεσμεργκά [Κούρδων μαχητών],  τραυματίστηκαν”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το PDKI, κάνοντας λόγο για επιθέσεις στην περιοχή Κόγια, ανατολικά του Αρμπίλ, πρωτεύουσας του ιρακινού Κουρδιστάν.

Οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν επίσης ζημιές και κατέστρεψαν κτίρια στον τομέα Ζγκοΐρζ, περίπου 15 χλμ. από τη Σουλεϊμανίγια, όπου βρίσκεται η έδρα αρκετών αντιπολιτευόμενων κομμάτων των αριστερών Κούρδων του Ιράν, κυρίως εκείνη του κόμματος Κομάλα-Εργατών του Κουρδιστάν.

Ανταποκριτής του AFP στη Ζγκοΐρζ είδε στήλες λευκού καπνού να υψώνονται από ένα από τα σημεία που επλήγησαν, όπου στάλθηκαν ασθενοφόρα. Κάτοικοι έφευγαν από το σημείο, ενώ ελαφρά τραυματίες λάμβαναν ιατρική φροντίδα επιτόπου από έναν γιατρό του κόμματος, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ζώνη όπου βρισκόμαστε επλήγη από δέκα επιθέσεις drones», δήλωσε στο AFP αξιωματούχος του κόμματος Κομάλα-Εργατών του Κουρδιστάν, ο Άτα Νάσερ, υποδεικνύοντας ως υπεύθυνο το Ιράν.

Η περιοχή της Σεράουα, νότια της Αρμπίλ, τέθηκε επίσης στο στόχαστρο των βομβαρδισμών. “Η έδρα του Κόμματος Ελευθερίας του Κουρδιστάν τέθηκε στο στόχαστρο ιρανικών βομβαρδισμών”, δήλωσε στο AFP αξιωματούχους αυτού του ιρανικού αντιπολιτευόμενου κόμματος, ο Χουσέιν Γιαζντάν.

Στην Τεχεράνη, η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως “οι χερσαίες δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης έθεσαν στο στόχαστρο αρκετά στρατηγεία των τρομοκρατών στο βόρειο Ιράκ με πυραύλους ακριβείας και drones”.

Τις τελευταίες ημέρες, το ιρανικό πυροβολικό έθεσε στο στόχαστρο κατ΄επανάληψη συνοριακές περιοχές του Ιρακινού Κουρδιστάν, χωρίς να προκαλέσει σημαντικές ζημιές.

Οι επιθέσεις πραγματοποιούνται εν μέσω εντάσεων στο Ιράν, όπου κάθε βράδυ πραγματοποιούνται διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα μετά τον θάνατο στα μέσα Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, 22 ετών, στη διάρκεια της κράτησής της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών.

Το Ιρακινό Κουρδιστάν ‘φιλοξενεί’ διάφορες αντιπολιτευόμενες ιρανικές κουρδικές οργανώσεις που διεξάγουν ένοπλο αντάρτικο κατά της Τεχεράνης αν και τα τελευταία χρόνια οι δραστηριότητές τους βρίσκονται σε υποχώρηση.

Παραμένουν ωστόσο πολύ επικριτικές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την κατάσταση στο Ιράν. Η ιρανική εθνικιστική κουρδική οργάνωση Κομάλα, που έχει εμπλακεί από καιρό σε μια εξέγερση κατά της ιρανικής εξουσίας, αναρτά καθημερινά στο διαδίκτυο βίντεο και πληροφορίες για τις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν το Ιράν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης