Ιράκ: Επανέναρξη αντιτζιχαντιστικών επιχειρήσεων μαζί με τον δυτικό συνασπισμό

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020, 21:27
Ιράκ: Επανέναρξη αντιτζιχαντιστικών επιχειρήσεων μαζί με τον δυτικό συνασπισμό

Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα την επανέναρξη των επιχειρήσεων του με τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό δυνάμεων, μετά την παύση των επιχειρήσεων που ακολούθησε τη δολοφονία στη Βαγδάτη του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από αμερικανικές δυνάμεις και τις επιθέσεις – αντίποινα του Ιράν σε βάσεις που φιλοξενούν αυτές τις δυνάμεις στο Ιράκ.

Ο δυτικός συνασπισμός που πολεμά τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία ανέστειλε τις περισσότερες από τις επιχειρήσεις του στις 5 Ιανουαρίου για να εστιάσει στην προστασία των δυνάμεων και των βάσεων του, μετά την κλιμάκωση των αμερικανικο-ιρανικών εντάσεων.

Το ιρακινό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα που καλούσε την κυβέρνηση να τερματίσει την παρουσία ξένων δυνάμεων στη χώρα και να διασφαλίσει ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν οι ξένες δυνάμεις την ιρακινή επικράτεια για οποιοδήποτε λόγο.

«Με σκοπό να εκμεταλλευτούμε το χρόνο που παραμένει για τον διεθνές συνασπισμό πριν καθοριστεί μια νέα σχέση…αποφασίστηκε η διεξαγωγή κοινών δράσεων», τόνισε μια ανακοίνωση του ιρακινού στρατού.

Οι κοινές επιχειρήσεις περιλαμβάνουν αεροπορική στήριξη για τις ιρακινές δυνάμεις με βάση τις ανάγκες τους, διευκρίνισε ο ιρακινός στρατός.

Μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί, ο πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί ζήτησε από την Ουάσινγκτον να προετοιμάσει την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων σε εναρμόνιση με το ψήφισμα της ιρακινής Βουλής. Μέχρι στιγμής, η αμερικανική κυβέρνηση έχει απορρίψει αυτό το αίτημα.

Πηγή: ΑΠΕ

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020, 21:27