Ιράκ: Η αμερικανική αεροπορία μπαίνει στη μάχη για την ανακατάληψη του Τικρίτ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015, 06:00
Ιράκ: Η αμερικανική αεροπορία μπαίνει στη μάχη για την ανακατάληψη του Τικρίτ
Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ θα αρχίσουν από την Πέμπτη να βομβαρδίζουν θέσεις των μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο στην πόλη Τικρίτ του βόρειου Ιράκ για να βοηθήσουν τις ιρακινές δυνάμεις που προσπαθούν να την ανακαταλάβουν, έπειτα από το σχετικό αίτημα της Βαγδάτης, όπως δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό ότι οι ιρακινές δυνάμεις ξανάρχισαν να σφυροκοπούν θέσεις των τζιχαντιστών στο Τικρίτ, τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, συνεχίζοντας την επίθεση ευρείας κλίμακας που παρέμενε σε ύφεση εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες.

«Οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Βόμβες πρόκειται να ριφθούν», είπε ένας αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ διεξάγει μια αεροπορική εκστρατεία εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ και στη Συρία, αλλά δεν είχε λάβει μέχρι σήμερα μέρος στη μάχη του Τικρίτ, που άρχισε στις 2 Μαρτίου. Στη μάχη αυτή διαδραματίζει ρόλο-κλειδί το Ιράν, στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων και σιιτικών ιρακινών παραστρατιωτικών ομάδων.

«Οι (ιρακινές) στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Τικρίτ άρχισαν εκ νέου περίπου στις 21:00 τοπική ώρα με το σφυροκόπημα θέσεων του Ισλαμικού Χαλιφάτου με πυροβολικό, όλμους και ρουκέτες Κατιούσα», ανέφερε ο Χάντι αλ Χαζράτζι, στέλεχος των τοπικών αρχών.

Δύο αξιωματικοί του ιρακινού στρατού στην πόλη επιβεβαίωσαν ότι οι ιρακινές δυνάμεις πλήττουν θέσεις των τζιχαντιστών.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015, 06:00