Η κυβέρνηση του Ιράκ ενέκρινε την Κυριακή τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε ο πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ Αμπάντι, ανταποκρινόμενος στις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και της αποσάθρωσης των δημόσιων υπηρεσιών που έχουν γίνει στην χώρα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

«Η κυβέρνηση ενέκρινε ομόφωνα το πρώτο σχέδιο των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε ο κ. Αμπάντι σε έκτακτη συνεδρίασή της», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο ορισμένες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες απαιτούν την τροποποίηση του Συντάγματος, θα πρέπει να υποβληθούν για έγκριση στο κοινοβούλιο, προστίθεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ Αμπάντι πρότεινε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ανάμεσά τους και την άμεση κατάργηση της θέσης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, την οποία κατέχει ο προκάτοχός του στην πρωθυπουργία και αντίπαλός του Νούρι αλ Μάλικι, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του για βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας και μείωση της διαφθοράς.

Των μέτρων, τα οποία ανακοινώθηκαν διαδικτυακά, προηγήθηκαν εβδομάδες διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στη Βαγδάτη και σε πόλεις του νότιου Ιράκ, με αίτημα την καλύτερη διακυβέρνηση, αλλά και την έκκληση την Παρασκευή από τον σημαντικότερο σιίτη πνευματικό ηγέτη της χώρας, τον αγιατολάχ Άλι αλ Σιστάνι, προς τον Αμπάντι να κάνει περισσότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων, τα πιο δραστικά είναι η κατάργηση των τριών αναπληρωτών πρωθυπουργών και των τριών αντιπροέδρων της κυβέρνησης.

Το Ιράκ έχει τρεις αντιπροέδρους -δύο σιίτες και έναν σουνίτη- και τρεις αναπληρωτές πρωθυπουργούς-έναν σιίτη, έναν σουνίτη κι έναν Κούρδο.

Ο αγιατολάχ Άλι αλ Σιστάνι κάλεσε τον Αμπάντι, στη διάρκεια κηρύγματός του την Παρασκευή, να «πατάξει με σιδηρά πυγμή» τη διαφθορά και να διορίζει υπουργούς με κριτήριο τις ικανότητές τους και όχι την κομματική ή θρησκευτική τους ταυτότητα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης