Οι ιρακινές δυνάμεις «εκκαθάρισαν» το 50% της ερήμου όπου καταδιώκουν τους τζιχαντιστές αλλά πρέπει να ετοιμαστούν για σκληρή μάχη στην Ουάντι Χαουράν, όπου βρίσκονται ισχυρές θέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε τη Δευτέρα υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

«Οι μονάδες μας εκκαθάρισαν το 50% της συνολικής επιφάνειας της ερήμου των περίπου 29.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η πρώτη φάση έχει τελειώσει αλλά τώρα οι μονάδες μας θα προχωρήσουν στην εκκαθάριση των υπολοίπων περιοχών της ερήμου» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατηγός Γεχία Ρασούλ, εκπρόσωπος της κοινής επιχειρησιακής διοίκησης (JDC).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των περιοχών που απομένουν για εκκαθάριση είναι η Ουάντι Χαουράν, μια «βαθιά» κοιλάδα που «συνορεύει με το συριακό έδαφος», πρόσθεσε.

«Η αποστολή είναι να καταστραφούν όλες οι κρυψώνες στην έρημο και στις κοιλάδες προκειμένου να ασφαλιστούν τα δυτικά σύνορα του Ιράκ με τη Συρία», εξήγησε ο στρατηγός Ρασούλ, σύμφωνα με τον οποίο οι συνοριοφύλακες και ο ιρακινός στρατός θα μπορέσουν τότε φυλάξουν τα σύνορα.

Η Ουάντι Χαουράν είναι η πιο μεγάλη κοιλάδα του Ιράκ. Βρίσκεται στη δυτική επαρχία Αλ-Άνμπαρ και έχει έκταση 350 χλμ. από τα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία έως τον Ευφράτη και συνεχίζεται μέχρι τα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεγαλύτερο μέρος της τελεί υπό τον έλεγχο του ΙΚ από το 2014 και σε αυτό το μεταβλητό ανάγλυφο –-με χαράδρες που μπορεί να φθάνουν σε βάθος τα 200 μέτρα– η τζιχαντιστική οργάνωση εγκατέστησε θέσεις, κρυψώνες, αποθήκες όπλων.

Η επίθεση που ξεκίνησε πριν από τέσσερις ημέρες πραγματοποιείται από τον ιρακινό στρατό και τις παραστρατιωτικές δυνάμεις Χαχ αλ-Σάαμπι.

Είναι μετά το τέλος αυτής της μάχης που ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι αναμένεται να ανακοινώσει τη συνολική ήττα στο Ιράκ της υπεριζοσπαστικής σουνιτικής οργάνωσης η οποία, το 2014, είχε απειλήσει την ίδια την ύπαρξη της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης