Η μάχη για την κατάκτηση της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, εισήλθε στο δεύτερο μήνα της και η πορεία του ιρακινού στρατού προς το κάστρο του Isis που βρίσκεται βόρεια, συνεχίζεται.

Οι ελίτ μονάδες του ιρακινού στρατεύματος συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος, στα ανατολικά της πόλης, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το τελευταίο μεγάλο οχυρό της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ιρακινός στρατός που υποστηρίζεται από τον διεθνή συνασπισμό, έχει ανακαταλάβει αρκετές περιοχές, αλλά δεν έχει φθάσει ακόμη στον ποταμό Τίγρη ή την παλαιά πόλη, στα στενά δρομάκια της οποίας, εξακολουθούν να κρύβονται χιλιάδες τζιχαντιστές.

Η απελευθέρωση της Ταλ Αφάρ και των προαστίων της, αποτελεί ένα ορόσημο στη μάχη της Μοσούλης, καθώς απεκόπησαν οι δεσμοί χρηματοδότησης της Daech, από την ανατολική πλευρά της Συρίας.

Αντιμέτωποι με 100.000 άνδρες που έχουν αναπτυχθεί από τον διεθνή συνασπισμό και τον ιρακινό στρατό σε 70 περιοχές στη Μοσούλη, οι δυνάμεις της Daech που απαριθμούν πια περίπου 6000 μαχητές, έχουν οπισθοχωρήσει και είναι έτοιμοι να πεθάνουν ως μάρτυρες, στο τελευταίο προπύργιο του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού χαλιφάτου, στην παλαιά πόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκεί όπου σε λίγες εβδομάδες, θ’ αρχίσει η μητέρα των μαχών…

Χιλιάδες τζιχαντιστές στην παλαιά πόλη

Το χαλιφάτο του Isis, βαθιά εμποτισμένο με θρησκευτικό σθένος, έχει δώσει άλλωστε εσχατολογική διάσταση στη μάχη, η οποία θεωρεί ότι θα δοθεί μεταξύ των μουσουλμάνων και των χριστιανικών δυνάμεων, σύμφωνα με σχολιαστές μέσων ενημέρωσης και συγγραφείς.

Μία μάχη που θα προμηνύει “το τέλος του κόσμου”… Θέση που χρησιμοποιείται εκτενώς στην προπαγάνδα Ισλαμικού χαλιφάτου.

Οι τζιχαντιστές στο τελευταίο μεγάλο οχυρό τους επιφυλάσσουν πάντως, μία άκρως «θερμή» υποδοχή στη συμμαχία της Δύσης, καθώς σύμφωνα με τον υποδιοικητή του αμερικανικού στρατού Στέφεν Τάουνσεντ, διαθέτουν έναν αρκετά μεγάλο αριθμό ρουκετών και έχουν σκορπίσει νάρκες σε κάθε γωνιά της πόλης, ενώ οχήματα – βόμβες «μας περιμένουν στην παλαιά πόλη της Μοσούλης», όπως είπε.

Εντωμεταξύ από την αρχή της επιχείρησης για την απελευθέρωση της Μοσούλης, η ιρακινή ελίτ μονάδα, “Χρυσή Division”, ισχυρίζεται ότι έχει συλλάβει αρκετές εκατοντάδες από αυτούς τους αγωνιστές και μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό χαλιφάτο.

Λίγο πριν την έδρα της ελίτ μονάδος του ιρακινού στρατού, 20 χλμ πίσω από το μέτωπο της πρώτης γραμμής, δέκα άτομα καθισμένα σε φορτηγά. Δέκα σιωπηλοί άνδρες, με δεμένα τα μάτια και τα χέρια τους στην πλάτη. Όλοι φέρουν μώλωπες. «Είναι μαχητές της Daech και συνελήφθησαν τη νύχτα», σχολιάζουν οι στρατιώτες.

Αυτοί οι κρατούμενοι θα μείνουν μερικές ημέρες στο στρατόπεδο σε κελιά, δήλωσε ο Αντιστράτηγος Αλ-Asadi που διοικεί τις ιρακινές δυνάμεις αντιτρομοκρατίας.

«Εμείς τους φέραμε πρώτα εδώ για ανάκριση, προτού μεταφερθούν στη Βαγδάτη, όπου η δικαιοσύνη θα αποφασίσει για την τύχη τους» ανέφερε.

50 επαρχίες στα χέρια των ιρακινών δυνάμεων

Την Παρασκευή οι ιρακινές παραστρατιωτικές δυνάμεις απώθησαν τους τζιχαντιστές της Daech, από 50 επαρχίες στο ανατολικό τμήμα της Μοσούλης, διακόπτοντας παράλληλα τη γραμμή ανεφοδιασμού των ισλαμιστών μεταξύ της Μοσούλης και του δυτικού Ιράκ.

«Η ιρακινή μονάδα κινητοποίησης (PMU) έχει εξολοθρεύσει δεκάδες τρομοκράτες στο κέντρο της αρχαίας επαρχίας Νινευή στο βόρειο Ιράκ», δήλωσε ο υποδιοικητής της μονάδος Καρίμ αλ-Νούρι.

Σύμφωνα με τον κ. Al-Νούρι, η PMU ελέγχει τώρα και το αεροδρόμιο της Ταλ Αφάρ, δυτικά της Μοσούλης.

Ιρακινές δυνάμεις στην παρούσα φάση, κινούνται αργά προς το κέντρο της πόλης του Παραδείσου (Μοσούλη) και τον ποταμό Τίγρη, που τη διασχίζει, προκειμένου να φτάσουν έως το τέλος της εβδομάδος, στο δρόμο μεταξύ της Μοσούλης και του Κιρκούκ.



Ξεπερνούν τους 60.000 οι εκτοπισμένοι!

Η εκρηκτική κατάσταση στη Μοσούλη, έχει προκαλέσει μεγάλη πίεση στους πόρους και τις υποδομές. Προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση, η ACF εφήρμοσε ένα πρόγραμμα επισιτιστικής ασφάλειας, που επικεντρώνεται στην εύκολη πρόσβαση των εκτοπισμένων σε τροφή.

Από την έναρξη της επίθεσης το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου, για την απελευθέρωση της Μοσούλης, τουλάχιστον 62.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του βορείου Ιράκ και τα περίχωρά της.

Και κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδος, ο αριθμός τους έχει υπερδιπλασιαστεί.

Η ACF (παγκόσμια ανθρωπιστική οργάνωση που βοηθάει υποσιτισμένα παιδιά) έχει ήδη παράσχει βοήθεια σε πάνω από 17.000 ανθρώπους και τα άτομα που χρήζουν ειδικής φροντίδας, στη συνέχεια ανακατευθύνονται σε ατομικές συνεντεύξεις με ψυχολόγο.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης