Η ιρακινή κυβέρνηση διεξάγει συνομιλίες με τα Ηνωμένα Έθνη με αντικείμενο το εάν και κατά πόσον μπορεί να προσαγάγει σε δίκες πρώην μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), τα οποία κρατούνται στη Συρία και τα οποία δεν έχουν διαπράξει εγκλήματα στο Ιράκ, δήλωσε ο επικεφαλής της Άντελ Άμπντουλ Μάχντι χθες.

Ερωτηθείς εάν το Ιράκ εξετάζει το ενδεχόμενο να τους δικάσει, ο Μάχντι είπε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί κάθε εβδομάδα πως η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να εξερευνήσει αυτή την ιδέα και ότι συζητά το θέμα με τον ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν έχουμε ακόμη δεχθεί σοβαρές προτάσεις για να παραλάβουμε από τη Συρία μέλη του ΙΚ που δεν πολέμησαν στο Ιράκ», σημείωσε ο ιρακινός πρωθυπουργός.

Χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους άνδρες, γυναίκες και παιδιά από πενήντα και πλέον χώρες, παραμένουν σε κέντρα κράτησης στη βορειοανατολική Συρία που ελέγχει η συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), η οποία υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 2.000 ξένοι μαχητές, πολλοί από δυτικές χώρες, η τύχη των οποίων παραμένει άδηλη, αφού οι μακρές διπλωματικές διαπραγματεύσεις για αυτή δεν έχουν οδηγήσει σε λύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βαγδάτη είχε επιδείξει προθυμία να τους δικάσει κατά τη διάρκεια συνομιλιών με την Ουάσινγκτον, αλλά και με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Στο Ιράκ έχουν δικαστεί ή δικάζονται χιλιάδες φερόμενα ως μέλη του ΙΚ, ανάμεσά τους εκατοντάδες ξένοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά που αιχμαλωτίστηκαν όταν έπεσαν τα οχυρά των τζιχαντιστών.

Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες, ιρακινά δικαστήρια έχουν καταδικάσει 11 γάλλους πολίτες σε θάνατο, αφού κρίθηκαν ένοχοι της κατηγορίας ότι ανήκαν στο ΙΚ.

Όλοι οι Γάλλοι που καταδικάστηκαν εκδόθηκαν στο Ιράκ τον Φεβρουάριο. Στρατιωτικές πηγές είχαν πει τότε πως 14 γάλλοι πολίτες ήταν ανάμεσα στους 280 Ιρακινούς και ξένους που είχαν παραδοθεί από τις ΣΔΔ, της κουρδοαραβικής συμμαχίας που υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον, στις ιρακινές αρχές.

Ο Άμπντουλ Μάχντι επισήμανε χθες ότι μόνο όσοι «πολέμησαν στο Ιράκ και διέπραξαν εγκλήματα στο Ιράκ» προσάγονται σε δίκες ενώπιον ιρακινών δικαστηρίων.

Ωστόσο, το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε αποκλειστικά τον περασμένο μήνα ότι τουλάχιστον 30 ξένοι τζιχαντιστές, οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν στη Συρία από το 2017 και μετά, παραδόθηκαν σιωπηρά από τις δυνάμεις των ΗΠΑ στις ιρακινές αρχές για να δικαστούν παρότι πιστεύεται ότι δεν είχαν εισέλθει ποτέ στην ιρακινή επικράτεια.

Τα δικαστήρια του Ιράκ καταδίκασαν τουλάχιστον τους τρεις από αυτούς στην εσχάτη των ποινών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης