Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο βόρειο Ιράκ ανάμεσα σε δυνάμεις του Ισλαμικού Χαλιφάτου και Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά για τον έλεγχο της περιοχής που βρίσκεται περίπου 40 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης Ιρμπίλ, πρωτεύουσας του λεγόμενου Ιρακινού Κουρδιστάν.

Χάρτης της περιοχής: Το πράσινο βέλος δείχνει την προέλαση των τζιχαντιστών τον Ιούνιο και το γαλάζιο τη στροφή τους προς την πόλη Ιρμπίλ τον ΑύγουστοΜε την υποστήριξη μηχανοκίνητων μονάδων και τεθωρακισμένων, δυνάμεις των Κούρδων προχώρησαν την Τρίτη σε βομβαρδισμό θέσεων του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Η ταχεία προέλαση των τζιχαντιστών τους πρώτους δύο μήνες του καλοκαιριού είχε αναγκάσει την κυβέρνηση του Ιράκ να δώσει τα χέρια με τους μαχητές Πεσμεργκά, σχηματίζοντας κοινό μέτωπο κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Η έναρξη αεροπορικών βομβαρδισμών στο Ιράκ με πρωτοβουλία των ΗΠΑ ανάγκασε τους τζιχαντιστές να προχωρήσουν τον Αύγουστο σε ανασυγκρότηση των δυνάμεών τους, χάνοντας παράλληλα σημαντικές θέσεις που είχαν καταλάβει τους πρώτους μήνες της δράσης τους, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση το φράγμα της Μοσούλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλέον, απειλούν μεταξύ άλλων τη Δύση με νέους αποκεφαλισμούς ομήρων σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον και οι συμμαχοί της δεν σταματήσουν τις αεροπορικές επιχειρήσεις και τον εξοπλισμό των Κούρδων μαχητών.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης