Ο ανώτατος σιίτης ιερωμένος του Ιράκ, ο Άλι αλ Σιστάνι, καταδίκασε σήμερα τα αιματηρά επεισόδια που ξέσπασαν αυτή την εβδομάδα στην ιερή πόλη Νατζάφ, στο νότιο τμήμα της χώρας, και δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη και τη στήριξη του λαού.

Ο Αγιατολάχ Άλι αλ Σιστάνι ζήτησε επίσης από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας να προστατεύσουν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές από νέες επιθέσεις. Οι δηλώσεις του μεταφέρθηκαν από έναν εκπρόσωπό του στη διάρκεια του εβδομαδιαίου κηρύγματος της Παρασκευής από την άλλη ιερή πόλη του Ιράκ, την Κερμπάλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι δυνάμεις ασφαλείας είναι αυτές που πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της διατήρησης της ειρήνης, της προστασίας των πλατειών όπου διεξάγονται οι διαδηλώσεις και των ειρηνικών διαδηλωτών και να εντοπίσουν τους δράστες και τους δημαγωγούς» δήλωσε ο αλ-Σιστάνι.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη όταν υποστηρικτές του σιίτη ιερωμένου Μοκτάντα αλ Σαντρ εισέβαλαν σε καταυλισμό των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη Νατζάφ.

Πριν από μερικές μέρες, ο Σαντρ, οι οπαδοί του οποίου διαδήλωναν από τις αρχές Οκτωβρίου μαζί με τους άλλους διαδηλωτές, έκανε στροφή 180 μοιρών. Διέσπασε τη λαϊκή εξέγερση εκφράζοντας την υποστήριξή του στον νεοδιορισθέντα πρωθυπουργό Μοχάμεντ Αλάουι, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα μόνο εφόσον το υπουργικό συμβούλιό του λάβει την έγκριση της Βουλής σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης