Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι δήλωσε σήμερα ότι σημειώθηκαν «επικίνδυνες παραβιάσεις» στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 12ης Μαΐου, τις οποίες κέρδισε ένας συνασπισμός του οποίου ηγείται ο εθνικιστής, σιίτης ιερωμένος Μοκντάντα Σαντρ, που αντιτίθεται τόσο στο Ιράν όσο και στις ΗΠΑ για την επιρροή που ασκούν στο Ιράκ.

Ο Αμπάντι τόνισε σε μια συνέντευξη Τύπου ότι η έκθεση που παρουσιάστηκε στην κυβέρνηση συνέστησε μια μερική επανακαταμέτρηση των ψήφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προειδοποίησε ότι θα απαγορευτεί σε κάποια μέλη της ιρακινής εκλογικής επιτροπής να ταξιδέψουν στο εξωτερικό χωρίς να λάβουν άδεια.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αρχικά τασσόταν υπέρ της προώθησης της πολιτικής διαδικασίας μετά τις εκλογές επειδή το Ιράκ είχε ένα ιστορικό κάποιων παραβιάσεων που συνήθως αντιμετωπίζονταν.

Αλλά ο Αμπάντι εξέφρασε την ανησυχία του καθώς μελέτησε τα ευρήματα της έρευνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η στάση του Αμπάντι εγείρει την προοπτική μιας περαιτέρω αβεβαιότητας στο Ιράκ σε μια περίοδο όπου οι πολιτικοί σχηματισμοί ξεκινούσαν την πολύκλοκη διαδικασία σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης, υπό την στενή παρακολούθηση των δυτικών συμμάχων της Βαγδάτης.

Ο Σαντρ, που ηγήθηκε δύο βίαιων εξεγέρσεων ενάντια στα αμερικανική στρατεύματα κατοχής μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσείν το 2003, εξασφάλισε μια αναπάντεχη νίκη στις εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης