Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι υποσχέθηκε την Κυριακή ότι δεν θα δώσει διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις να εξαπολύσουν επίθεση στη Φαλούτζα για να μην υποστεί η πόλη ένα νέο μακελειό, ενώ πρόσθεσε ότι θα δοθεί χρόνος στους σουνίτες φύλαρχους να εκδιώξουν τους ενόπλους που όπως είπε συνδέονται με την αλ Κάιντα.

«Θέλουμε να τερματίσουμε την παρουσία των ανταρτών αυτών χωρίς αιματοχυσία διότι οι πολίτες στη Φαλούτζα έχουν υποφέρει πολύ», είπε ο σιίτης Μάλικι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, αναφερόμενος στις σαρωτικές επιθέσεις των ένοπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για να εκδιώξουν από την πόλη τους αντάρτες το 2004.
Ο Μάλικι πρόσθεσε ότι παρείχε διαβεβαιώσεις στους έμφοβους κατοίκους στη Φαλούτζα ότι ο στρατός δεν θα εξαπολύσει επίθεση, αλλά θα πρέπει οι ίδιοι να πάρουν πίσω την πόλη που κυρίευσαν οι αντάρτες την 1η Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει μια θετική αντίδραση από τους γιους της Φαλούτζα και τις φυλές της», είπε ο πρωθυπουργός του Ιράκ. «Τώρα μας ενδιαφέρει πόσος χρόνος θα χρειαστεί».

Οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) , η οποία θεωρείται πως πρόσκειται στην αλ Κάιντα, καθώς και μαχητές φυλών κατέλαβαν τη Φαλούτζα και τμήματα της κοντινής πόλης Ράμαντι πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, εν μέσω ενός κύματος οργής των σουνιτών εναντίον της κυβέρνησης Μάλικι εξαιτίας της διάλυσης ενός καταυλισμού διαδηλωτών και της αιματηρής επιχείρησης για τη σύλληψη ενός σουνίτη πολιτικού στη Ράμαντι.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ και μέλη φυλών που διάκεινται εχθρικά έναντι του ΙΚΙΛ ανέκτησαν τον έλεγχο της Ράμαντι, της πρωτεύουσας της επαρχίας Άνμπαρ του δυτικού Ιράκ, την περασμένη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μάλικι είπε επίσης πως οι δυνάμεις του στρατού θα συνεχίσουν να κρατούν τις θέσεις τους —έχουν περικυκλώσει τη Φαλούτζα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 70 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης— για να εμποδίσουν τους εξτρεμιστές να χρησιμοποιήσουν την πόλη ως εφαλτήριο για να προβούν σε επιθέσεις.

«Το σημαντικό είναι να μην επιτεθούμε στην πόλη και να μην σκοτώσουμε αθώους εξαιτίας των εγκληματιών αυτών», είπε ο ίδιος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης