Μέρος της συνοικίας Καντισίγια, στο βόρειο τμήμα της πόλης Τικρίτ, ανακατέλαβαν την Τετάρτη οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και σιίτες πολιτοφύλακες, που συνεχίζουν τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ευρείας κλίμακας επιχείρηση ενάντια στους τζιχαντιστές.

Την ίδια στιγμή, μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου εξαπέλυσαν 13 επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα οχήματα εναντίον θέσεων του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Ραμάντι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Άνμπαρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δυνάμεις του στρατού και πολιτοφύλακες κατάφεραν να καταλάβουν τμήμα της Καντισίγια, στο βόρειο τμήμα της Τικρίτ, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Σαλαχουντίν -όπου υπάγεται η πόλη-, ενώ στο νότιο τμήμα της Τικρίτ οι κυβερνητικές δυνάμεις προέλασαν με ταχύτητα προς το κέντρο της πόλης.

«Οι δυνάμεις εισήλθαν στο γενικό νοσοκομείο της Τικρίτ», δήλωσε αξιωματικός των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας. «Μαίνονται σφοδρές μάχες κοντά στα προεδρικά παλάτια δίπλα στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου», πρόσθεσε.

Μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου εισέβαλαν στην Τικρίτ, τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσέιν, τον περασμένο Ιούνιο κατά τη διάρκεια της αστραπιαίας επίθεσης που ανακόπηκε μερικά χιλιόμετρα πριν φθάσουν στη Βαγδάτη. Έκτοτε χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις όπου διέμενε άλλοτε ο Σαντάμ Χουσέιν ως αρχηγείο τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάνω από 20.000 στρατιώτες και σιίτες πολιτοφύλακες ξεκίνησαν πριν από 10 ημέρες την επιχείρηση στην Τικρίτ, αναπτύσσοντας δυνάμεις από ανατολάς και κατά μήκος των ακτών του Τίγρη ποταμού.

Χθες κατέλαβαν την πόλη αλ Άλαμ, βόρεια της Τικρίτ, ανοίγοντας τον δρόμο για να αρχίσει η έφοδος στην ίδια την πόλη.

«Ο κυβερνήτης της επαρχίας Σαλαχουντίν ανακοινώνει την εκκαθάριση μέρους της μισής συνοικίας Καντισίγια, της μεγαλύτερης της Τικρίτ», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείου του κυβερνήτη Ραέντ αλ Τζουμπούρι.

Ο στρατός και οι πολιτοφύλακες ύψωσαν την ιρακινή σημαία στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Καντισίγια που ανέκτησαν από τους τζιχαντιστές, δήλωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας.

Μετά την προσωρινή διακοπή της προέλασής τους, ενώ ελικόπτερα εξαπέλυαν επιθέσεις εναντίον του θέσεων και σκοπευτών του Ισλαμικού Χαλιφάτου, οι χερσαίες δυνάμεις συνέχισαν με σταθερό ρυθμό, καταλαμβάνοντας «έναν δρόμο κάθε 30 λεπτά», δήλωσε αξιωματούχος ασφαλείας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σφοδρές μάχες μαίνονται κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Τικρίτ, το οποίο βρίσκεται νότια της Καντισίγια. Επίσης, στα βορειοδυτικά, ο στρατός και οι πολιτοφύλακες συγκρούστηκαν με μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου σε βιομηχανική ζώνη.

Όπως δήλωσε στρατιωτική πηγή, έξι στρατιώτες και πολιτοφύλακες σκοτώθηκαν από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών στην Καντισίγια. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επέλαση του ιρακινού στρατού και των συμμαχικών δυνάμεων διεκόπη καθώς δέχτηκαν πυρά από ελεύθερους σκοπευτές, ενώ χρειάστηκε να εξουδετερώσουν εκρηκτικούς μηχανισμούς που ήταν τοποθετημένοι σε δρόμους και κτίρια.

Την επιχείρηση για την ανακατάληψη της Τικρίτ αναμένεται να ακολουθήσει μια επιχείρηση για την ανάκτηση του ελέγχου της Μοσούλης, βορειότερα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης