Ομαδικοί τάφοι, στους οποίους βρίσκονταν τα πτώματα εκατοντάδων νεοσυλλέκτων που εκτελέστηκαν τον Ιούνιο του 2014, ανακαλύφθηκαν την Τετάρτη από τις ιρακινές δυνάμεις, όπως δήλωσε ένας υπουργός.

Οι τζιχαντιστές είχαν απαγάγει τους νεοσύλλεκτους, σιίτες στην πλειονότητά τους, από τη στρατιωτική βάση Σπάικερ, βόρεια του Τικρίτ, με τη σφαγή να προκαλεί τη διεθνή κατακραυγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιρακινός υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ αλ Γάμπαν δήλωσε ότι οι ομαδικοί τάφοι εντοπίστηκαν στη συνοικία όπου βρισκόταν το μέγαρο του πρώην προέδρου Σαντάμ Χουσέιν, στην όχθη του ποταμού Τίγρη.

«Αυτή η τοποθεσία μάς θυμίζει όσους σκοτώθηκαν άδικα, μας θυμίζει τη σφαγή», δήλωσε ο Γάμπαν, με δάκρυα στα μάτια, από ένα σημείο του Τίγρη όπου βρισκόταν το κτίριο του λιμενικού όπου είναι ακόμη ορατά σημάδια από αίμα. «Ήταν αθώοι», πρόσθεσε.

«Σήμερα ο δειλοί νικήθηκαν, Θα τους κυνηγήσουμε όπου κι αν βρίσκονται και θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη σε όλο το Ιράν», υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φωτογραφίες που είχε δώσει στη δημοσιότητα το Ισλαμικό Χαλιφάτο έδειχναν στρατιώτες να εκτελούνται και να ρίχνονται στον Τίγρη στο σημείο κοντά στο κτίριο του λιμενικού.

«Βρήκαμε δεκάδες δελτία ταυτότητας» κοντά σε έναν από τους ομαδικούς τάφους, επεσήμανε ο αστυνόμος Χουσέιν αλ Ρικάμπι. Τα στοιχεία αυτά αντιστοιχούν στην ταυτότητα των νεοσύλλεκτων που εξαφανίστηκαν ή εκτελέστηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο.

Το Ισλαμικό Χαλιφάτο, το οποίο κατέλαβε μεγάλο μέρος του Ιράκ κατά την προέλασή του τον Ιούνιο του 2014, επιτέθηκε τον ίδιο μήνα στη στρατιωτική βάση Σπάικερ και σκότωσε εκατοντάδες νεοσύλλεκτους, στην πλειονότητά τους σιίτες. Σουνιτικές φυλές κατηγορήθηκαν ότι συνήργησαν στη σφαγή.

Στο μεταξύ φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές λεηλάτησαν την Τετάρτη καταστήματα στο κέντρο της Τικρίτ.
Τα επεισόδια αυτά, αν και μεμονωμένα, προκαλούν ανησυχία για τη συμπεριφορά κάποιων μαχητών των πολιτοφυλακών που πολέμησαν στο πλευρό του ιρακινού στρατού.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης