Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι προειδοποίησε την Τρίτη, ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον να χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση» τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν «μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για το Ιράκ και για την περιοχή».

«Το Ιράκ προσπάθησε να σταματήσει την απόφαση», τόνισε ο Αμπντούλ Μάχντι σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε ότι η Βαγδάτη θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να επικρατήσει ηρεμία στην περιοχή καθώς διατηρεί καλές σχέσεις και με την Τεχεράνη και με την Ουάσινγκτον.

Έπειτα από την χθεσινή ανακοίνωση της απόφασης από τον πρόεδρο Τραμπ, το Ιράν γνωστοποίησε ότι στο εξής θα θεωρεί το καθεστώς των ΗΠΑ ως ένα κράτος που προστατεύει την τρομοκρατία και πως οι αμερικανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο Κέρας της Αφρικής και στην κεντρική Ασία θα θεωρούνται πλέον «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Η αμερικανική απόφαση προκαλεί ανησυχία στις αμερικανικές δυνάμεις που είναι αναπτυγμένες σε χώρες όπως το Ιράκ, όπου σιιτικές πολιτοφυλακές που συνδέονται με το Ιράν βρίσκονται κοντά στα αμερικανικά στρατεύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Κυριακή ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε τη Βαγδάτη να απαιτήσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ «το ταχύτερο δυνατό», στη διάρκεια μιας συνάντησης που είχε στην Τεχεράνη με τον Μάχντι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης