Έκτη εβδομάδα της μεγάλης εκστρατείας για την απελευθέρωση της Μοσούλης και οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου που έχουν «ταμπουρωθεί» στο τελευταίο μεγάλο οχυρό τους, στην παλαιά πόλη (βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού Τίγρη, απέναντι από την αρχαία πόλη της Νινευή στην ανατολική πλευρά), στην παρούσα φάση στοχεύουν μόνο αμάχους!

Εκτελούν πολίτες που αρνούνται να συνεργαστούν, προσπαθούν να ξεφύγουν, ή υποπτεύονται ότι λειτουργούν ως πληροφοριοδότες για τους εχθρούς τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, πρίν λίγες μέρες 27 άμαχοι έχουν εκτελεστεί δημοσίως σε πάρκο στο Mouhandissine, που βρίσκεται βόρεια της πόλης ενώ ένα παιδί επτά ετών πυροβολήθηκε θανάσιμα από έναν ελεύθερο σκοπευτή τη στιγμή που έτρεχε προς το μέρος ανδρών των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, στη γειτονιά του Adan στην ανατολική Μοσούλη.

Στην παλαιά πόλη, σε λίγες μέρες θα κριθεί η τελική μάχη, προκειμένου να απονεμηθει δικαιοσυνη (μια ιδιαίτερη εφαρμογή της «αντάλα») σύμφωνα με τους τζιχαντιστές, οι οποίοι «δεν είναι δυνατόν να συμβιβαστούν με τους εχθρούς του Θεού/ Αλλάχ» (Κοράνιο – το ιερό βιβλίο του Ισλάμ).

Περίπου 6 χιλιάδες τζιχαντιστές βρίσκονται σύμφωνα με αμερικανικές εκτιμήσεις στη Μοσούλη, με το θάνατο να παραμονεύει σε κάθε γωνιά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ελεύθεροι σκοπευτές ακροβολισμένοι στα πιο ψηλά κτήρια και μαχητές της Daech ζωσμένοι με εκρηκτικά, βρίσκονται παρατεταγμένοι στα στενά σοκάκια της πόλης.

Αυτοκίνητα φορτωμένα με εκρηκτικά και καύση αργού πετρελαίου «σκουραίνουν» από την αρχική ανάφλεξη το ξάγαντο έξω από το τελευταίο μεγάλο οχυρό και εκρήγνυνται όταν πλησιάζει ο εχθρός, απλώνοντας το “σκότος” σε ολόκληρη την πόλη, με τα drones – κυνηγούς να ίπτανται… υπεράνω του “βασιλείου της κολάσεως” του Ιsis.

Πριν λίγες μέρες ένας τζιχαντιστής έριξε ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος με χειροβομβίδα στην κορυφή ενός συγκροτήματος κατοικιών, αλλά σύμφωνα με την αστυνομία, δεν υπήρξαν θύματα. «Είδαμε ένα μικρό αεροσκάφος να πλησιάζει και μετέφερε μία βόμβα αλλά το καταρρίψαμε, δηλώνει ο διοικητής των παραστρατιωτικών δυνάμεων της al-Τσάαμπι Hachd, Αμπού Μοχάμεντ Αλ-Atabi, μονάδων που έχουν αναπτυχθεί δυτικά της Μοσούλης.

Τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά, η EI κατάφερε να σκοτώσει με τη χρήση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους, δύο κούρδους μαχητές, ενώ δύο Γάλλοι κομάντος τραυματίστηκαν μετά από μία τέτοια έκρηξη στον αέρα στο Αρμπίλ, κοντά στη Μοσούλη, όπου είχε ανακηρυχθεί το «χαλιφάτο» των τζιχαντιστών το 2014

«Είναι μια σαφής απειλή από τον ουρανό που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Τα πράγματα θα είναι δύσκολα εκεί και το γνωρίζουμε, ειδικά μετά και την επιστροφή όλων των υπόλοιπων φανατισμένων μαχητών από την Ράκκα, που θα υπερασπιστούν μέχρι θανάτου τις δυνάμεις της τζιχάντ (στην Αραβική, «αγώνας, πάλη», «μάχη») αλλά και της σουνιτικής ομάδος στο Ιράκ που χρησιμοποιεί επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη», υποστήριξε γαλλική κυβερνητική πηγή.

Τα drones που έχουν στη διάθεσή τους οι μαχητές της Daech δεν διαθέτουν την δυνατότητα εξαπόλυσης μεγάλου όγκου πυρός, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς αντιπροσωπεύουν μια “πραγματική απειλή”. Δεν πρέπει να αποκλείουμε την έκπληξη καθώς οι τζιχαντιστές δείχνουν να βελτιώνονται στο τομέα αυτό, επισημαίνει με έκθεσή του, το αμερικανικό κέντρο καταπολέμησης τρομοκρατίας (CTC) κι εξηγεί: «Χάρη στην τεχνολογική πρόοδο, τα αεροσκάφη αυτά θα είναι σε θέση σύντομα να μεταφέρουν βαρύτερα φορτία, να πετάξουν περισσότερο και μακρύτερα χρησιμοποιώντας πιο ασφαλείς γραμμές επικοινωνίας».

Μεταξύ των χειρότερων σεναρίων περιλαμβάνεται, η πιθανότητα χρήσης ιπτάμενων μηχανών που θα εκτοξεύουν χημικά αέρια.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) αναφέρει πάντως ότι ήδη η ομάδα του τρομοκρατικού ομίλου της τζιχάντ, έχει χρησιμοποιήσει δηλητηριώδη αέρια στο πεδίο της μάχης.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης