Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μάλικι, ανακάλεσε σήμερα την απόφασή του να αποσύρει το στρατό από τις πόλεις της επαρχίας αλ Άνμπαρ και δήλωσε ότι αντιθέτως αποστέλλει ενισχύσεις για να αντιμετωπιστούν οι ένοπλες σουνιτικές ομάδες οι οποίες δρουν εκεί.

Η επαρχία αυτή του δυτικού Ιράκ, οι κάτοικοι της οποίας είναι κατά πλειονότητα σουνίτες, έχει μετατραπεί σε εστία της αμφισβήτησης της υπό σιιτική ηγεσία κυβέρνησης του Μάλικι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας καταυλισμός που είχαν δημιουργήσει αντικαθεστωτικοί σουνίτες στη Ράμαντι, την πρωτεύουσα της επαρχίας, διαλύθηκε την Δευτέρα σε μια επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας. Οι αρχές παρουσίαζαν τον καταυλισμό αυτό ως «καταφύγιο μελών της αλ Κάιντα». Πριν από την διάλυση του καταυλισμού αυτού αλλά και κατόπιν ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες και το στρατό ο οποίος αναπτύχθηκε στην πόλη για να αποτρέψει κάθε παρεκτροπή μετά την επιχείρηση, και αναφέρθηκαν τουλάχιστον 14 νεκροί σε τέσσερις ημέρες.

Η αιματοχυσία ώθησε τον Μάλικι να ανακοινώσει χθες την απόφασή του να αποσύρει το στρατό από τη Ράμαντι και την Φαλούτζα, μια κοντινή πόλη, ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση της βίας, και να ανατεθεί στην αστυνομία να διαχειριστεί την κατάσταση.

Αλλά σήμερα ανέκρουσε πρύμνα και ανακοίνωσε ότι εντέλει δεν αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις. «Δεν αποσύρουμε το στρατό, μάλλον θα αποστείλουμε ενισχύσεις», σε απάντηση «στις εκκλήσεις (προς αυτό) των κατοίκων και των τοπικών αρχών στην αλ Άνμπαρ», δήλωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Ιρακίγια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αποστολή των ενισχύσεων είναι πιθανό να εξοργίσει ακόμα περισσότερο τους σουνίτες, οι οποίοι καταγγέλλουν τις πολιτικές του Μάλικι και τον κατηγορούν ότι τους περιθωριοποιεί.

Η αντιστροφή της απόφασης του Μάλικι σημειώθηκε μετά τα νέα επεισόδια που ξέσπασαν στη Ράμαντι, στην Ταρμίγια και στη Φαλούτζα. Ένοπλοι είχαν επιτεθεί στο μεγαλύτερο αστυνομικό τμήμα στη Φαλούτζα όπου απελευθέρωσαν 101 κρατούμενους και έκλεψαν οπλισμό, σύμφωνα με αστυνομικούς. Στη Ράμαντι, ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις επιβολής του νόμου κι ενόπλους, σημειώθηκαν εμπρησμοί σε τέσσερα αστυνομικά τμήματα και δύο στρατιωτικά οχήματα πυρπολήθηκαν.
Σε μια χωριστή επίθεση τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 12 ακόμη τραυματίστηκαν όταν ένοπλοι επιτέθηκαν σε ένα αστυνομικό τμήμα στην Ταρμίγια, βόρεια της Βαγδάτης.

Οι ένοπλες ομάδες αποτελούνται από σουνίτες που εχθρεύονται την κυβέρνηση του Μάλικι, μέλη τοπικών φυλών και υποστηρικτές ενός σουνίτη βουλευτή, του Άχμεντ αλ Αλουάνι, ο οποίος είχε συλληφθεί το Σάββατο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Η απόσυρση των δυνάμεων του στρατού ήταν ένα από τα κύρια αιτήματα των 44 βουλευτών οι οποίοι είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους την Δευτέρα, μετά την διάλυση του καταυλισμού των διαδηλωτών. Σε μια κίνηση κατευνασμού των κατοίκων της αλ Άνμπαρ, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει επίσης χθες την απόφασή της να προσφέρει αρωγή στους κατοίκους, υπό μορφή τροφίμων, καυσίμων, ιατροφαρμακευτικού υλικού και φαρμάκων.

Η οργή της σουνιτικής μειονότητας υπήρξε ένας από τους παράγοντες-κλειδιά της κλιμάκωσης της βίας στο Ιράκ το 2013. Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Iraq Body Count, η οποία καταγράφει στοιχεία για τους νεκρούς στο Ιράκ μετά την αμερικανική εισβολή η οποία ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσέιν το 2003, το 2013 υπήρξε η πιο αιματηρή χρονιά της τελευταίας πενταετίας, με 9.475 πολίτες νεκρούς.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αλλά και δυτικοί διπλωμάτες έχουν καλέσει την κυβέρνηση του Μάλικι να προωθήσει μεταρρυθμίσεις για να αποφευχθεί η περαιτέρω περιθωριοποίηση των σουνιτών, που δημιουργεί τον κίνδυνο να ενταθεί η στρατολόγηση μελών της θρησκευτικής αυτής ομάδας σε εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Η παράλυση του κράτους, που συνδέεται με την ενδημική διαφθορά και την κατάπτωση των δημοσίων υπηρεσιών, τροφοδοτεί επίσης την αστάθεια στο Ιράκ. Η ένταση στο Ιράκ, όπως προβλέπουν αναλυτές, δεν αναμένεται να κοπάσει τουλάχιστον πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών το 2014.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης