Τουλάχιστον 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα σε μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε διάφορες περιοχές του Ιράκ, οι 24 εκ των οποίων σκοτώθηκαν από εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων στη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας επτά παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν σε διάφορες συνοικίες της πρωτεύσας. Τα δύο από αυτά ανατινάχθηκαν στην οδό Σινάα, στο κέντρο της πόλης, άλλα δύο στη συνοικία Χουσεϊνίγια και άλλα τρία στις συνοικίες Μπαγκντάντ αλ Τζαντίντα, Μααμάλ και Ντούρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, σε επίθεση αυτοκτονίας σε ένα χωριό ανατολικά της Μοσούλης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άνθρωποι και άλλοι 50 τραυματίστηκαν. Οι κάτοικοι του χωριού αυτού, του Αλ Μουαφακίγια, ανήκουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία στην κουρδική μειονότητα Σαμπάκ, μια αίρεση του σιιτικού ισλάμ. Τα μέλη της μειονότητας διώκονταν επί Σαντάμ Χουσέιν ενώ μπήκαν στο στόχαστρο του σουνιτικού δικτύου της Αλ Κάιντα μετά την ανατροπή του Ιρακινού προέδρου από τα αμερικανικά στρατεύματα, το 2003.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Νικολάι Μλαντένοφ, καταδίκασε την επίθεση στο χωριό Αλ Μουαφακίγια, τονίζοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην προστασία των μειονοτήτων που «συνεχίζουν να αποτελούν τα θύματα επιθέσεων μίσους και να αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια».

Στην πόλη Τουζ Χουρμάτου, στα νότια της Βαγδάτης, ένας άνδρας ντυμένος με αστυνομική στολή πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος μέσα σε ένα καφενείο, σκοτώνοντας τέσσερις και τραυματίζοντας 27 θαμώνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε άλλες επιθέσεις, ένα παιδί σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας κοντά στο σπίτι του στη Μοσούλη και ένας αστυνομικός σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι του, στα νότια της ίδιας πόλης.

Πηγή: AΠE
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης