Ιράκ: Βρέθηκε ομαδικός τάφος θυμάτων του ISIS

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2018, 07:15
Ιράκ: Βρέθηκε ομαδικός τάφος θυμάτων του ISIS
Οι ιρακινές δυνάμεις βρήκαν έναν νέο ομαδικό τάφο με τα λείψανα δεκάδων ανθρώπων σε περιοχή του βορείου Ιράκ, η οποία βρισκόταν προηγουμένως υπό τον έλεγχο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας.

Τον Νοέμβριο, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος άφησε πίσω του περισσότερους από 200 ομαδικούς τάφους στις περιοχές που είχε υπό τον έλεγχό του από το 2014 ως το 2017, οι οποίες ανακαταλήφθηκαν τη συνέχεια οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Στους ομαδικούς τάφους που ήρθαν στο φως σε διάφορες επαρχίες του βορείου και του δυτικού Ιράκ μπορεί να βρίσκονται έως και 12.000 πτώματα, σύμφωνα με την αστυνομική αυτή πηγή.

Ο νέος ομαδικός τάφος βρέθηκε την Πέμπτη στην περιοχή Χαουίτζα, στην επαρχία του Κιρκούκ, δήλωσε στο AFP ο αξιωματούχος της αστυνομίας Άντελ Ισμαήλ.

Σύμφωνα με αυτόν, τα πτώματα που βρέθηκαν ανήκουν σε "αθώους Ιρακινούς αμάχους" που "απήχθησαν και εκτελέστηκαν" από το Ισλαμικό Κράτος.

"Είναι ένας ομαδικός τάφος που χρησιμοποιούσε το Ισλαμικό Κράτος", δήλωσε ένας κάτοικος της περιοχής.

"Συνήθιζαν να έρχονται εδώ, να εκτελούν και να πετούν μέσα (τα θύματα) και εμείς το βλέπαμε αυτό από μακριά", πρόσθεσε.

Από τους περισσότερους από 200 ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν, μόνον σε 30 έχουν γίνει έρευνες και από αυτούς έχουν εκταφεί περισσότερα από 1.200 πτώματα, είχε ανακοινώσει επίσης τον Νοέμβριο ο ΟΗΕ. Το έργο αυτό είναι πολύ δύσκολο γιατί ενώ ορισμένοι ομαδικοί τάφοι περιέχουν τα λείψανα μερικών μόνο ανθρώπων, άλλοι περιέχουν πολλών χιλιάδων.

Ο ΟΗΕ έχει αρχίσει έρευνα για να συλλέξει αποδεικτικά στοιχεία για σφαγές και άλλες ωμότητες που διέπραξε το Ισλαμικό Κράτος, οι οποίες μπορεί να συνιστούν, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, "εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και πιθανώς γενοκτονία".

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2018, 07:19