Έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις δύο και πλέον εβδομάδων, το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις φαίνεται να πλησιάζουν σε μία ιστορική πυρηνική συμφωνία που θα οδηγήσει στην ελάφρυνση των κυρώσεων σε αντάλλαγμα για τους περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσαν σήμερα διπλωμάτες.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι προειδοποίησε ότι ορισμένα δύσκολα θέματα παραμένουν κατά τη 16η ημέρα των υπουργικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται ανάμεσα στο Ιράν, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Κίνα.
«Νομίζω ότι καταλήγουμε σε μερικές πραγματικές αποφάσεις» δήλωσε ο Κέρι μιλώντας σε δημοσιογράφους στην αυστριακή πρωτεύουσα. «Έτσι θα πω, επειδή έχουμε να κάνουμε μερικά δύσκολα πράγματα, παραμένω αισιόδοξος. Αισιόδοξος» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί διπλωμάτες που πρόσκεινται στις συνομιλίες δήλωσαν πως μία συμφωνία που θα τερματίζει τις διαπραγματεύσεις που κράτησαν περισσότερο από ενάμιση χρόνο μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και σήμερα. Σε μία ένδειξη πως κάτι μπορεί να προετοιμάζεται, τόσο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ όσο και ο Κινέζος ομόλογός του Ουάγνκ Γι αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης στις συνομιλίες.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς εξέφρασε την ελπίδα πως οι διαπραγματεύσεις πλησιάζουν τελικά σε μια κατάληξη.

«Ελπίζω, ελπίζω ότι εισερχόμαστε τελικά στην τελευταία φάση αυτής της μαραθώνιας διαπραγμάτευσης» δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς στους δημοσιογράφους επιστρέφοντας από μία επείγουσα συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου για την ελληνική κρίση στο Παρίσι.

«Το πιστεύω. Η θέση της Γαλλίας ήταν θέση εποικοδομητικής σταθερότητας και ελπίζω ότι θα επιτρέψει να φθάσουμε στο τέλος τώρα, γρήγορα, για ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα» επεσήμανε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε πως μία συμφωνία είναι κοντά.

«Η συμφωνία είναι εφικτή σήμερα» ανέφερε ο Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «παραμένουν ορισμένα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών».

Το Ιράν και οι έξι δυνάμεις που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις έχουν δώσει στους εαυτούς τους διορία μέχρι τη Δευτέρα, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία, η τρίτη παράταση που δίνεται σε διάστημα δύο εβδομάδων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης