Ο Μεχντί Καρουμπί, ένας από τους μεταρρυθμιστές ηγέτες στο Ιράν, ο οποίος τελεί σε κατ’ οίκον περιορισμό εδώ κι έξι χρόνια, άρχισε σήμερα απεργία πείνας αξιώνοντας να απομακρυνθούν από το σπίτι του οι κάμερες που έχουν εγκατασταθεί εκεί και να προσαχθεί σε δίκη, σύμφωνα με τη σύζυγό του κι έναν ιρανό κοινοβουλευτικό.

«Σήμερα, αφού προσευχήθηκε τα ξημερώματα, ο κ. Καρουμπί άρχισε απεργία πείνας», δήλωσε η σύζυγός του, η Φατιμά Καρουμπί, στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Saham News, ο οποίος πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώτο και κύριο αίτημα του Καρουμπί είναι να απομακρυνθούν οι κάμερες παρακολούθησης που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στο σπίτι του και οι πράκτορες της ασφάλειας που τοποθετήθηκαν στην κατοικία του, «μέτρα χωρίς προηγούμενο για το καθεστώς κατ’ οίκον περιορισμού στο οποίο βρίσκεται, πριν ή μετά την (ισλαμική) επανάσταση» του 1979, όπως υπογράμμισε η Καρουμπί.

«Το δεύτερο αίτημά του είναι να διεξαχθεί μια δημόσια δίκη αν ο κατ’ οίκον περιορισμός του πρόκειται να συνεχιστεί», πρόσθεσε η ίδια.

Παρότι δεν αναμένει ότι θα έχει μια «δίκαιη δίκη», ο μεταρρυθμιστής ηγέτης θέλει να δικαστεί δημόσια και θα σεβαστεί την ετυμηγορία, επέμεινε η σύζυγός του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μεταρρυθμιστές υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του 2009, οι Μεχντί Καρουμπί και Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, είχαν αμφισβητήσει την επανεκλογή του υπερσυντηρητικού λαϊκιστή Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και είχαν ηγηθεί των μαζικών διαδηλώσεων που κατεστάλησαν βίαια από τις ιρανικές αρχές.

Λόγω της εμπλοκής τους στις διαδηλώσεις τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό τον Φεβρουάριο του 2011. Υπομένουν ακόμη αυτό το μέτρο στέρησης της ελευθερίας τους παρότι επισήμως δεν τους απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες.

Τον Μάρτιο ο γιος του Μεχντί Καρουμπί, ο Χοσεΐν, καταδικάστηκε να εκτίσει έξι μήνες φυλάκιση για «προπαγάνδα εναντίον του καθεστώτος», διότι έδωσε στη δημοσιότητα ένα γράμμα που έγραψε ο πατέρας του στον πρόεδρο Χασάν Ροχανί για να υποβάλει το αίτημα να δικαστεί.

Ο 79χρονος Μεχντί Καρουμπί διακομίστηκε αυτόν τον μήνα σε νοσοκομείο για να υποβληθεί σε μια επέμβαση στην καρδιά, σύμφωνα με τον ιστότοπο Saham News.

Ένας βουλευτής προσκείμενος στους μεταρρυθμιστές, ο Μουσταφά Καβακεμπιάν, αναφέρθηκε σήμερα στο κοινοβούλιο στο γεγονός ότι ο Καρουμπί άρχισε απεργία πείνας και προέτρεψε τους υπουργούς Υγείας και Πληροφοριών να ενεργήσουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης