Την ελπίδα του πως κάποια στιγμή οι σχέσεις του Ιράν με τις ΗΠΑ θα αλλάξουν προς το καλύτερο εξέφρασε την Παρασκευή από την έδρα του ΟΗΕ ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί.

Ειδικότερα ο Ροχανί δήλωσε ότι χρειάζεται να ληφθούν «θαρραλέες αποφάσεις» για να επιτευχθεί μια οριστική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, ενώ τόνισε πως οποιαδήποτε συμφωνία δεν συμπεριλαμβάνει την άρση όλων των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Τεχεράνης θα είναι «απαράδεκτη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ροχανί επισήμανε με δυσφορία ότι η πρόοδος στον νέο γύρο των συνομιλιών ανάμεσα στο Ιράν και την Ομάδα 5+1 είναι «εξαιρετικά βραδεία».

«Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, στο μέλλον, και να λάβουμε τις θαρραλέες αποφάσεις όσον αφορά αυτό το πρόβλημα», τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος.

«Το Ιράν δεν θα απεμπολήσει ποτέ το νόμιμο δικαίωμά του σε ένα πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο εμπλουτισμός (σ.σ. ουρανίου) θα συνεχιστεί στο έδαφός μας», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι κυρώσεις θα πρέπει να αρθούν πλήρως και ταυτόχρονα και η όποια συμφωνία δεν το συμπεριλαμβάνει αυτό δεν θα γίνει αποδεκτή από μέρους του Ιράν. Η συμφωνία αυτή θα είναι επωφελής για το Ιράν, την Ομάδα 5+1 και την σταθερότητα στην περιοχή», συνέχισε ο πρόεδρος του Ιράν.

Απομένει «πολύ λίγος χρόνος» για να επιτευχθεί μια οριστική συμφωνία, επέμεινε ο ίδιος.

Τέλος ο Ροχανί εκτίμησε ότι οι σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ δεν χρειάζεται να παραμένουν εχθρικές επ’ άπειρον και εξέφρασε την ελπίδα πως «μια μέρα η κατάσταση θα αλλάξει».

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν διακόψει πλήρως τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Ιράν μετά το 1979 και την κρίση των ομήρων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης