Ιράν: Οι αμερικανικές κυρώσεις εμποδίζουν να φθάσει στη χώρα οικονομική βοήθεια για τους πλημμυροπαθείς

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019, 04:18
Ιράν: Οι αμερικανικές κυρώσεις εμποδίζουν να φθάσει στη χώρα οικονομική βοήθεια για τους πλημμυροπαθείς

Οι κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ δεν έχουν επιτρέψει στην ιρανική Ερυθρά Ημισέληνο να λάβει οποιαδήποτε οικονομική συμβολή από το εξωτερικό, προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στα θύματα των πλημμυρών, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 70 ανθρώπους κι έχουν πλήξει περίπου 1.900 πόλεις και χωριά, ανακοίνωσε η οργάνωση αρωγής την Κυριακή.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να προσφέρει βοήθεια στους πλημμυροπαθείς μέσω του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, αλλά ταυτόχρονα κατηγόρησε το κληρικαλιστικό καθεστώς του Ιράν για «κακοδιαχείριση του αστικού σχεδιασμού και της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων».

«Ουδεμία ξένη βοήθεια σε μετρητά έχει φθάσει στην Ιρανική Ένωση της Ερυθράς Ημισελήνου. Με δεδομένες τις απάνθρωπες αμερικανικές κυρώσεις, δεν υπάρχει τρόπος να σταλεί βοήθεια σε μετρητά» τόνισε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Κατά την ίδια πηγή, έχουν παραληφθεί ποσότητες βοήθειας σε είδος από το εξωτερικό, που διανεμήθηκε στα θύματα των πλημμυρών.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες επιβλήθηκαν εκ νέου πέρυσι, αφού η Ουάσινγκτον αποχώρησε από τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας που είχαν υπογράψει η Τεχεράνη και έξι μεγάλες δυνάμεις, εμποδίζουν τις προσπάθειες να προσφερθεί βοήθεια στα χωριά και στις πόλεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες. «Αυτό δεν είναι απλώς οικονομικός πόλεμος· αυτό είναι οικονομική τρομοκρατία» είχε υποστηρίξει μέσω Twitter ο Ζαρίφ.

Το εύρος των καταστροφικών πλημμυρών εξαιτίας των ασυνήθιστα σφοδρών βροχοπτώσεων από τη 19η Μαρτίου και μετά έφερε σε θέση αδυναμίας τις οργανώσεις αρωγής, καθώς 86.000 άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο σε καταυλισμούς εκτοπισμένων.

Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε τους πολίτες, ειδικά τους αγρότες, ότι θα τους αποζημιώσει για τις ζημίες που υπέστησαν. Αλλά το Δημόσιο του Ιράν ήδη πιέζεται λόγω των αμερικανικών κυρώσεων στα πεδία της ενέργειας και της τραπεζικής, που έχουν μειώσει κατά το ήμισυ τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου και περιορίζουν την πρόσβαση της Τεχεράνης σε έσοδα και πόρους που διαθέτει στο εξωτερικό.

Το Σάββατο, οι Αρχές του Ιράν ανακοίνωσαν την εκκένωση κι άλλων πόλεων και χωριών που απειλούνταν από πλημμύρες, καθώς σημειώθηκαν νέες βροχοπτώσεις στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019, 04:18