Η Ιρανή δικηγόρος Νασρίν Σοτουντέχ, που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα της, εστάλη πίσω στη φυλακή “χωρίς καμιά ιατρική επέμβαση” μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο και περισσότερες από 40 ημέρες απεργίας πείνας, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο σύζυγός της.

“Απόψε, έπειτα από πέντε ημέρες κράτησης στο νοσοκομείο Ταλεγανί (στην Τεχεράνη) η Νασρίν στάλθηκε πίσω στη φυλακή στις χειρότερες φυσικές συνθήκες, χωρίς ιατρική επέμβαση”, έγραψε στο Twitter ο σύζυγός της, ο Ρεζά Χαντάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η κυρία Σοτουντέχ, 57 ετών, νοσηλεύτηκε αφότου ‘εξασθένησε σοβαρά’ από απεργία πείνας που άρχισε πριν από 40 και πλέον ημέρες”, είχε δηλώσει το Σάββατο ο Χαντάν.

“Η Νασρίν μου ανακοίνωσε μέσω τηλεφώνου ότι οι Αρχές την έβαλαν σε καραντίνα, λόγω της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, σε ένα δωμάτιο, αμέσως μετά την επιστροφή της στη φυλακή”, δήλωσε ο Χαντάν την Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

“Λόγω των καρδιακών της προβλημάτων, περίμενα να την μεταφέρουν τουλάχιστον στην κλινική της φυλακής, κυρίως έπειτα από 44 ημέρες απεργίας πείνας”, πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η νόσος Covid-19 έχει σκοτώσει σχεδόν 25.000 ανθρώπους στο Ιράν και έχει μολύνει περισσότερους από 432.000 από την έναρξη της επιδημίας.

Στις 11 Αυγούστου, η δικηγόρος ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αρχίζει απεργία πείνας για να καταγγείλει τις συνθήκες φυλάκισης πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται για “απίθανους” λόγους και τον αποκλεισμένο δικαστικό τους ορίζοντα.

Η επιστροφή της δικηγόρου στη φυλακή χωρίς ιατρική περίθαλψη “δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά ότι τίθεται η ζωή της σε κίνδυνο”, δήλωσε ο Χαντάν.

Η Σοντουντέχ, που μοιράστηκε με τον Ιρανό σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί το 2012 το βραβείο Ζαχάρωφ, το οποίο απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταδικάστηκε το 2019 σε 12 χρόνια κάθειρξης γιατί υπερασπίστηκε μια γυναίκα που συνελήφθη γιατί διαδήλωσε κατά της υποχρέωσης των γυναικών στο Ιράν να φορούν μαντήλα.

Κρατείται στη φυλακή Εβίν, στην Τεχεράνη, με άλλους πολιτικούς κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίδας ερευνήτριας Φαριμπά Αντελχάχ.

“Η φυλακή δεν συνεργάζεται, δεν δίνει πραγματικά μια απάντηση όταν ρωτάτε για την κατάσταση (των κρατουμένων)”, είπε ο Χαντάν.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε χθες την ανησυχία του για την νοσηλεία της δικηγόρου: “Ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση της υγείας της Νασρίν Σοτουντέχ. Καταδικάστηκε (…) γιατί άσκησε το επάγγελμά της, της δικηγόρου”, δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης