Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί εκτίμησε σήμερα ότι η διαρροή συνομιλίας του υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ είχε στόχο να προκαλέσει «διχόνοια» στην Τεχεράνη την ώρα που διεξάγονται στη Βιέννη οι διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Ζαρίφ, ο οποίος επέκρινε τη μεγάλη επιρροή του ιρανικού στρατού στη διπλωματία, δόθηκαν στη δημοσιότητα την περίοδο που το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις διεξάγουν συνομιλίες στη Βιέννη με στόχο οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στη συμφωνία του 2015, την οποία εγκατέλειψαν υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και να πείσουν την Τεχεράνη να συμμορφωθεί στις δεσμεύσεις της βάσει αυτής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κλοπή ενός εγγράφου, μιας ηχογράφησης, είναι κάτι που θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας. Γιατί αυτή τη στιγμή; Κατά τη γνώμη μου, η ηχογράφηση αυτή (…) θα μπορούσε να έχει δημοσιευτεί και πριν μία εβδομάδα» δήλωσε ο Ροχανί στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Όμως η διαρροή των δηλώσεων του Ζαρίφ έγινε «ακριβώς τη στιγμή που οι συνομιλίες της Βιέννης βρίσκονταν στο απόγειο της επιτυχίας τους, με τρόπο ώστε να προκληθεί διχόνοια στο εσωτερικό» του Ιράν, κατήγγειλε ο Ιρανός πρόεδρος. «Δεν μπορούμε να άρουμε τις κυρώσεις παρά μόνο αν είμαστε ενωμένοι» τόνισε.

Εκπρόσωποι των χωρών που παραμένουν δεσμευμένες στη συμφωνία του 2015 (Ιράν, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία) συναντήθηκαν την Τρίτη στην πρωτεύουσα της Αυστρίας και συμφώνησαν «να επιταχύνουν τη διαδικασία», σύμφωνα με την Τεχεράνη, για τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης