Ιράν: Η κυβέρνηση απαγόρευσε πορεία αλληλεγγύης στο λαό της Αιγύπτου

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011, 05:00
Ιράν: Η κυβέρνηση απαγόρευσε πορεία αλληλεγγύης στο λαό της Αιγύπτου
Το καθεστώς της Τεχεράνης δεν θα επιτρέψει να πραγματοποιηθεί από την αντιπολίτευση η προγραμματισμένη πορεία αλληλεγγύης στη λαϊκή εξέγερση της Αιγύπτου που οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, δήλωσε χθες στο ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Fars» ο Μεχντί Αλιχανί-Σαντρ, στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών του Ιράν.

Η κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν χαρακτήρισε τη λαϊκή εξέγερση στην Αίγυπτο ως «Ισλαμική αφύπνιση», που συνεχίζει την επανάσταση του 1979 που ανέτρεψε το Σάχη. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους την Παρασκευή για την 32η επέτειο της επανάστασης σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε το κληρικαλιστικό καθεστώς εκφράζοντας αλληλεγγύη στους «ισλαμιστές» διαδηλωτές στο Κάιρο.

Ωστόσο οι περισσότερες οργανώσεις της αντιπολίτευσης και οι διαδηλωτές στο Κάιρο έχουν επισημάνει τον κοσμικό χαρακτήρα των κινητοποιήσεων που ανέτρεψαν τον Μουμπάρακ.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, Τομ Ντόνιλον, επέκρινε την άρνηση της Τεχεράνης «να επιτρέψει στον ιρανικό λαό το παγκόσμιο δικαίωμα στις ειρηνικές συναθροίσεις, διαδηλώσεις και την επικοινωνία που ασκήθηκε στο Κάιρο», και πρόσθεσε ότι «ανακοινώνοντας ότι δε θα επιτρέψει τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, η Ιρανική κυβέρνηση κήρυξε παράνομο για τους Ιρανούς αυτό που υποστήριξε ότι ήταν ευγενές για τους Αιγυπτίους».

Η Τεχεράνη θεωρεί ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να επαναλάβει την απόπειρά της να ανατρέψει το καθεστώς με κινητοποιήσεις, όπως και μετά τις αμφισβητηθείσες προεδρικές εκλογές του 2009 που είχαν χαρακτηριστεί «πράσινη επανάσταση» από δυτικά ΜΜΕ.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011, 05:13