Ιράν: «Η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να κρύψει το έγκλημα»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2016, 14:30
Ιράν: «Η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να κρύψει το έγκλημα»
Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα πως η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να κρύψει «το έγκλημά της», την εκτέλεση ενός σιίτη ιερωμένου, με τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Τεχεράνη, προειδοποιώντας ότι αυτή η διαφωνία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και το Σουδάν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποβάθμισαν τις σχέσεις τους τη Δευτέρα μετά την επίθεση διαδηλωτών στη σαουδαραβική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Το Κουβέιτ ανακάλεσε σήμερα τον πρέσβη του στο Ιράν.

«Η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να κρύψει το έγκλημα του αποκεφαλισμού ενός θρησκευτικού ηγέτη διακόπτοντας τις πολιτικές σχέσεις με το Ιράν» δήλωσε ο Ροχανί, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, σε μια συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Δανίας Κρίστιαν Γένσεν στην Τεχεράνη.

«Πιστεύουμε πως η διπλωματία και οι διαπραγματεύσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιλύονται προβλήματα μεταξύ χωρών» τόνισε προσθέτοντας: «Οι περιφερειακές χώρες μπορούν να σώσουν την περιοχή από τρομοκρατικούς κινδύνους μέσω της ενότητας».

Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων από τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και το Σουδάν δεν έχει «καμία επίπτωση» στο Ιράν, δήλωσε από τη μεριά του ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης.
«Η διακοπή των σχέσεων από τη Σαουδική Αραβία και τους υποτελείς της δεν έχει καμία επίπτωση στην ανάπτυξη του Ιράν» επεσήμανε ο Μοχαμάντ Μπαγέρ Νομπάχτ.

Αντίθετα, «η Σαουδική Αραβία θα υποφέρει από τη διακοπή των σχέσεων με το Ιράν, ακόμη κι αν μια μεγάλη χώρα όπως το Τζιμπουτί την υποστηρίζει» ειρωνεύθηκε ο Νομπάχτ κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταδίκασε εκ νέου έντονα την εκτέλεση του Σαουδάραβα σιίτη ιερωμένου, σεΐχη Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ. «Καταδικάζουμε την απάνθρωπη, βάρβαρη και παρόμοια με εκείνες του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο) πράξη, που είναι η εκτέλεση του θρησκευτικού αξιωματούχου σεΐχη Νιμρ» είπε ο Νoμπάχτ.

Η Σαουδική Αραβία «θέλει να αντισταθμίσει τις αποτυχίες της στο Ιράκ, στη Συρία και (...) στην Υεμένη», πρόσθεσε.

Ο Νομπάχτ καταδίκασε επίσης την επίθεση εναντίον της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη λέγοντας ότι «δεν είναι άξια του ιρανικού λαού».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2016, 14:38