Ιράν: Η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη για ανταλλαγή κρατουμένων με τις ΗΠΑ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022, 13:52
Ιράν: Η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη για ανταλλαγή κρατουμένων με τις ΗΠΑ

Το Ιράν δηλώνει έτοιμο για ανταλλαγή κρατουμένων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και καλεί τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν «να δραστηριοποιηθεί αντί να κάνει θεατρικά σόου».

«Είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε κρατούμενους με την Ουάσιγκτον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να απελευθερώσουν φυλακισμένους Ιρανούς πολίτες άνευ όρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Η Τεχεράνη επιδιώκει την αποφυλάκιση δεκατριών Ιρανών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανάμεσά τους επτά διπλής εθνικότητας Ιρανοαμερικανοί, δύο Ιρανοί μόνιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ και τέσσερις ιρανοί πολίτες χωρίς άδεια παραμονής στην αμερικανική επικράτεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν έγραψε στο Twitter ότι ο Σιαμάκ Ναμάζι έχει συμπληρώσει 2.500 ημέρες άδικης κράτησης στο Ιράν και ότι η Ουάσινγκτον είναι αποφασισμένη να εξασφαλίσει την ελευθερία όλων των Αμερικανών που κρατούνται στην χώρα.

Η δήλωση του Καναάνι συμπίπτει με την κορύφωση των προσπαθειών για την διάσωση της διεθνούς συμφωνίας για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες μελετούν την απάντηση του Ιράν στην «τελική» πρόταση της ΕΕ για την διάσωση της συμφωνίας, αφού η Τεχεράνη κάλεσε την Ουάσιγκτον να επιδείξει ευελιξία.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022, 14:19