Ιράν: Η έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΟΑΕ δεν είχε αποτέλεσμα για τις ΗΠΑ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019, 08:34
Ιράν: Η έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΟΑΕ δεν είχε αποτέλεσμα για τις ΗΠΑ

Ουδέν όφελος για την Ουάσινγκτον, σύμφωνα τουλάχιστον με τον πρέσβη του Ιράν σε αυτόν τον διεθνή θεσμό που εδρεύει στη Βιέννη, απέφερε η έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) των Ηνωμένων Εθνών, που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ για να συζητηθούν οι παραβιάσεις από την Ισλαμική Δημοκρατία δεσμεύσεων που είχε αναλάβει και όρων της διεθνούς συμφωνίας του 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας.

Η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποίησε αυτήν τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΟΑΕ προκειμένου να κατηγορήσει το Ιράν για «εκβιασμό», λίγες ημέρες αφότου η Τεχεράνη διεμήνυσε ότι υπερέβη το συμφωνημένο όριο του επιπέδου εμπλουτισμού ουρανίου, και ταυτόχρονα να απευθύνει στην ιρανική κυβέρνηση πρόσκληση σε διάλογο.

Η κυβέρνηση του Ιράν διατείνεται ότι με τις αθετήσεις των δεσμεύσεών της και τις παραβιάσεις κρίσιμων περιορισμών εντός των ορίων του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ), κατά τον επίσημο τίτλο της διεθνούς συμφωνίας, αντιδρά στις κυρώσεις που της επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία αποχώρησε από αυτήν το 2018. Διαβεβαιώνει πως όλα αυτά τα βήματα μπορούν εύκολα να αντιστραφούν, εάν η Ουάσινγκτον επιστρέψει στη συμφωνία.

«Η έκτακτη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου τερματίστηκε χωρίς να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα για την Αμερική» έκρινε σήμερα ο Καζέμ Γαριμπαμπαντί, ο πρέσβης του Ιράν στον ΔΟΑΕ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019, 08:35