Οι κινηματογράφοι άρχισαν τη Δευτέρα να συμμορφώνονται με την υποχρέωση να κλείσουν στην Τεχεράνη, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, εν μέσω της επιδείνωσης της επιδημίας Covid-19 στο Ιράν.

Οι Αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή αυτό το μέτρο, το οποίο αφορά και τα θέατρα της πρωτεύουσας, εξαιτίας της ανησυχητικής αύξησης των λοιμώξεων από το “βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Αλιρεζά Ζάλι, υπεύθυνο για τον συντονισμό κατά της επιδημίας στην επαρχία της Τεχεράνης, αυτή πέρασε από το κίτρινο (χαμηλού κινδύνου) στο πορτοκαλί (μεσαίου κινδύνου) στην κλίμακα του επιδημιολογικού κινδύνου.

“Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι ένας στους τρεις ασθενείς με Covid-19 παρουσιάζει οξεία συμπτώματα” στην Τεχεράνη, μολονότι “πολλά διοικητικά και εμπορικά κέντρα είναι κλειστά” λόγω των διακοπών του Νορούζ (ιρανική πρωτοχρονιά), επισήμανε ο Ζάλι σε δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο.

Τη Δευτέρα, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna επικαλέστηκε τον Αλιρεζά Ραϊσί, αναπληρωτή υπουργό Υγείας, σύμφωνα με τον οποίο το “τέταρτο κύμα” της επιδημίας σχηματίζεται στο Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ραϊσί αποδοκίμασε πρόσφατα την ελάχιστη συμμόρφωση των πολιτών στoυς υγειονομικούς κανόνες σε εθνικό επίπεδο και εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι πολίτες αγνόησαν τις συστάσεις της κυβέρνησης που ζητούσε να μην γίνουν ταξίδια κατά τη διάρκεια των διακοπών της Πρωτοχρονιάς (από τις 18 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου).

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τα μέσα Μαρτίου, οι κόκκινες κομητείες, δηλαδή αυτές που παρουσιάζουν τον υψηλότερο επιδημιολογικό κίνδυνο, πέρασαν από 9 σε 23 (από 434 συνολικά), οι πορτοκαλί κομητείες από 31 σε 44, και οι κίτρινες κομητείες από 25 σε 87.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, που είναι πολύ λιγότερα από τα πραγματικά, ο Covid-19 αποτελεί αιτία θανάτου για 62.500 ανθρώπους σε περισσότερα από 1,8 εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Από τον Ιανουάριο, ο αριθμός των θανάτων που ανακοινώνονται καθημερινά από το υπουργείο Υγείας ήταν σε γενικές γραμμές σταθερός, κάτω από το φράγμα των 100.

Ο δείκτης των νέων μολύνσεων, ωστόσο, αυξήθηκε κατά την ίδια περίοδο, ενώ το φράγμα των 9.000 νέων κρουσμάτων ημερησίως ξεπεράστηκε σήμερα, 48 ώρες μετά την κατάρριψη του φράγματος των 8.000.

Αντιμέτωπες με την ασθένεια, οι Αρχές δεν επέβαλαν ποτέ γενικευμένη καραντίνα του πληθυσμού.

Το σύστημα πρόληψης που ισχύει σήμερα προβλέπει σταδιακούς περιορισμούς ανάλογα με το χρώμα των κομητειών στον χάρτη επιδημιολογικού κινδύνου.

Μεταξύ άλλων περιορισμών, θεωρητικά απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τις πορτοκαλί και τις κόκκινες περιοχές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης