Σε αντίποινα για τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις, το Ιράν θέλει να σταματήσει κάθε εμπορική συναλλαγή σε δολάρια ή ευρώ, περιλαμβανομένων των συναλλαγών για τις πετρελαϊκές εξαγωγές του, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της ιρανικής κυβέρνησης, Μοχαμάντ-Ρεζά Ραχιμί.

«Θα βγάλουμε το δολάριο και το ευρώ από το καλάθι των νομισμάτων μας και θα τα αντικαταστήσουμε με το ριάλ και κάθε άλλο νόμισμα χωρών που δέχονται να συνεργαστούν μαζί μας. Αυτά τα νομίσματα είναι βρόμικα και δεν θα πωλούμε πλέον το πετρέλαιό μας σε δολάρια ή σε ευρώ» δήλωσε ο Ραχιμί σε σημερινή ομιλία του προς Ιρανούς εκπαιδευτικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ραχιμί δεν διευκρίνισε πώς θα πετύχει το Ιράν αυτό τον στόχο, ιδιαίτερα για τις πετρελαϊκές εξαγωγές ή εισαγωγές της χώρας, η οποία είναι ο δεύτερος εξαγωγέας του ΟΠΕΚ σε μια αγορά στην οποία κυριαρχεί το δολάριο.

Ο Ραχιμί δήλωσε, εξάλλου, ότι το Ιράν θα περιορίσει τις αγορές του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες ανήλθαν το 2009 σε 11,4 δισεκατομμύρια ευρώ, αποτέλεσαν δηλαδή το 27% των ιρανικών εισαγωγών, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές της Ε.Ε..

Το Ιράν, διευκρίνισε, θα σταματήσει τις εισαγωγές – ιδιαίτερα από την Ευρώπη- προϊόντων διατροφής, όπως το σιτάρι και η σόγια, και θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα, για να παράγει τοπικά όλους «τους πολύπλοκους εξοπλισμούς και τα ανταλλακτικά» που αγοράζει σήμερα από την Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης