Εντολή έδωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, στην Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας της χώρας να αρχίσει να εργάζεται για την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου σε ποσοστό 20% για έναν ερευνητικό αντιδραστήρα στην Τεχεράνη, προκαλώντας έτσι αμφιβολίες σχετικά με τις προοπτικές για μία συμφωνία ανταλλαγής με τη Δύση.

“Ζήτησα απο δόκτορα Σαλέχι να αρχίσει την εργασία για την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 20% χρησιμοποιώντας τις συσκευές φυγοκέντρισης”, είπε ο Ιρανός πρόεδρος σε ομιλία του που μεταδόθηκε απο την κρατική τηλεόραση, αναφερόμενος στον Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν διορία 2-3 μήνες για να ολοκληρώσουν μία συμφωνία για ανταλλαγή ουρανίου. “Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, θα αρχίσουμε εμείς την παραγωγή ουρανίου υψηλού εμπλουτισμο”, είπε ο Ιρανός πρόεδρος εγκαινιάζοντας μία έκθεση για την τεχνολογία laser.Tόνισε ακόμη ότι το Ιράν έχει την δυνατότητα να εμπλουτίσει ουράνιο χρησιμοποιώντας τεχνολογία laser, αλλά δεν ανέφερε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Χθες, ΗΠΑ και Γερμανία ανακοίνωσαν ότι δεν βλέπουν να υπάρχει καμία ένδειξη πως η Τεχεράνη θα κάνει οποιαδήποτε παραχώρηση ως προς το πυρηνικό της πρόγραμμα, παρά τα σχόλια του Ιρανού ΥΠΕΞ Μοτακί για τις προοπτικές μιας συμφωνίας.

/bestof/!2010/060210/Iran%20indicates.flv

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης