Το Ιράν σκοπεύει να παρουσιάσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων (ΝΑΜ), την οποία θα φιλοξενήσει την προσεχή εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

«Οι χώρες μέλη του ΝΑΜ αντιτίθενται στην όποια ανάμειξη ξένων δυνάμεων και στις τρομοκρατικές δραστηριότητες στη Συρία και ως εκ τούτου πρέπει να παρουσιαστεί μια νέα πρόταση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΜ, η οποία να αξιολογηθεί από τις χώρες μέλη» είπε στους δημοσιογράφους, και χωρίς να δώσει λεπτομέρειες αναφορικά με το περιεχόμενο της πρότασης, πρόσθεσε ότι «ο λαός της Συρίας και όχι ξένα κράτη θα πρέπει να αποφασίσει για την τύχη του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ πρόσθεσε επίσης ότι το ζήτημα της συγκρότησης μιας ομάδας επαφής για τη Συρία είναι ένα ακόμη θέμα που θα συζητηθεί στη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

Ταυτόχρονα, το Ιράν εξέφρασε την ελπίδα η παρουσία στη Σύνοδο Κορυφής του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι να οδηγήσει στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

«Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι η παρουσία στο Ιράν του Αιγύπτιου προέδρου θα οδηγήσει στην επέκταση των διμερών δεσμών» είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μόρσι αναμένεται να φθάσει στην Τεχεράνη την Τετάρτη για τη Σύνοδο Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων (ΝΑΜ) στη διάρκεια της οποίας το Ιράν θα αναλάβει από την Αίγυπτο την προεδρία του 120μελούς οργανισμού.

Στη σύνοδο κορυφής που ξεκινά την Παρασκευή συμμετέχουν σε επίπεδο υπουργών ή ανώτερο 80 χώρες, ενώ 50 χώρες μέλη θα εκπροσωπηθούν από τους επικεφαλής των κυβερνήσεών τους.

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης