Ιράν: Να επέμβει ο ΟΗΕ για να σταματήσει η «αποσταθεροποιητική» αμερικανική δραστηριότητα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019, 02:00
Ιράν: Να επέμβει ο ΟΗΕ για να σταματήσει η «αποσταθεροποιητική» αμερικανική δραστηριότητα

Η ιρανική διπλωματία κατήγγειλε χθες Πέμπτη μια «προκλητική» και «πολύ επικίνδυνη» ενέργεια των ΗΠΑ εναντίον της «εδαφικής ακεραιότητας» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μετά την καταστροφή από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις ενός τηλεκατευθυνόμενου, μη επανδρωμένου αεροσκάφους εντός του «εναέριου χώρου» του Ιράν, με επιστολή του πρέσβη της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, στον Γενικό Γραμματέα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Σας γράφω για να σας ενημερώσω για μια νέα πολύ επικίνδυνη, προκλητική και παράνομη ενέργεια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράν», τονίζει ο Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί στο κείμενο αυτό.

Στην επιστολή, το Ιράν — το οποίο επέλεξε να μη ζητήσει να συγκληθεί εκτάκτως συνεδρίαση του ΣΑ — τονίζει ότι δεν «επιδιώκει τον πόλεμο» αλλά προσθέτει πως «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα εναντίον των παραβιάσεων της εδαφικής του ακεραιότητας» την οποία «είναι αποφασισμένο να προασπίσει σθεναρά στη γη, στη θάλασσα και στους αιθέρες».

Η Τεχεράνη τονίζει ακόμη ότι το αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο καταρρίφθηκε την Πέμπτη διεξήγαγε κατασκοπευτική πτήση στο στενό του Χορμούζ και, κατά την επιστροφή του, «εισήλθε στον ιρανικό εναέριο χώρο», κάτι που οδήγησε στην αντίδραση της ιρανικής αντιαεροπορικής άμυνας εναντίον του.

Η ιρανική επιστολή καταλήγει με μια έκκληση προς τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα να επέμβουν προκειμένου οι ΗΠΑ να «τερματίσουν τις παράνομες και αποσταθεροποιητικές ενέργειές τους στην ήδη ασταθή περιοχή του Κόλπου».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019, 02:00