Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ασθενών που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια Covid-19 στο Ιράν έπεσε κάτω από το όριο των 3.000 τις τελευταίες 24 ώρες, έπειτα από την αιχμή που κατέγραψε την Πέμπτη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, Παρασκευή.

Οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν 2.886 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό μέσα σε 24 ώρες, με αποτέλεσμα να ανέλθει σε 167.156 ο συνολικός αριθμός όσων έχουν προσβληθεί από την ασθένεια στο Ιράν μετά την ανακοίνωση των πρώτων κρουσμάτων τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Κιανούς Τζαχανπούρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αριθμός των νέων μολύνσεων, που είχε αρχίσει πάλι να αυξάνεται από τις αρχές Μαϊου, κατέρριψε χθες το ρεκόρ με 3.574 νέους ασθενείς να καταγράφονται μέσα σε 24 ώρες, έπειτα από τρεις ημέρες που κυμαινόταν κάτω από το όριο των 3.000 την ημέρα.

Από χθες μέχρι σήμερα, οι αρχές κατέγραψαν εξάλλου 63 νέους θανάτους που οφείλονται στην ασθένεια, δήλωσε ο Τζαχανπούρ στην κρατική τηλεόραση.

Με αυτούς ο επίσημος απολογισμός ανέρχεται στους 8.134 θανάτους στο Ιράν, την πιο πληγείσα από την επιδημία χώρα της Μέσης Ανατολής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τον Απρίλιο, οι αρχές, που δεν επέβαλαν ποτέ lockdown, ήραν σταδιακά τους περιορισμούς και τα μέτρα που αποσκοπούσαν να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του ιού, σε σημείο ώστε η ζωή να ξαναβρεί έναν σχεδόν φυσιολογικό ρυθμό στις περισσότερες από τις 31 επαρχίες της χώρας.

Η αυξητική τάση των νέων κρουσμάτων της Covid-19 που παρατηρήθηκε μετά το χαμηλό σημείο που είχε αγγίξει στις 2 Μαΐου ανησυχεί ωστόσο τις αρχές, που πολλαπλασιάζουν τις προειδοποιήσεις και καλούν τους πολίτες να μην ξεχνούν ότι η ασθένεια εξακολουθεί να είναι παρούσα στη χώρα.

Η αύξηση αυτή μπορεί να συνδέεται με το γεγονός ότι έχουν πολλαπλασιασθεί τα διαγνωστικά τεστ, από τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ενώ η ιχνηλάτηση γίνεται πιο συστηματική.

Όμως ξένοι ειδικοί όπως και ορισμένοι Ιρανοί αξιωματούχοι εκφράζουν την εκτίμηση πως τα επίσημα στοιχεία είναι κατά πολύ κατώτερα των πραγματικών.

Ο Τζαχανπούρ είπε πως η επαρχία Χουζεστάν (νοτιοδυτικό Ιράν) παραμένει “κόκκινη”, δηλ. ο κίνδυνος που συνδέεται με την ασθένεια θεωρείται πως βρίσκεται στον ύψιστο βαθμό και κατά συνέπεια εφαρμόζονται πολλοί περιορισμοί.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Υγείας ανέφερε επίσης πως άλλες επτά επαρχίες, κυρίως στο νότιο και δυτικό τμήμα της χώρας, είναι σε “κατάσταση υγειονομικού συναγερμού”, δηλ. δύο λιγότερες σε σχέση με την Τετάρτη.

Στις περιοχές αυτές, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, οι άνθρωποι “πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθούν τις συστάσεις κοινωνικής αποστασιοποίησης, να φοράνε μάσκα και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις”.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης