Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ ευχαρίστησε σήμερα τους Ιρανούς αξιωματούχους και τον ιρανικό λαό για την υποστήριξη που του έδειξαν μετά την ανακοίνωσή του ότι υπέβαλε την παραίτησή του, την οποία δεν έκανε αποδεκτή ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, σημειώνοντας ότι πάντα ήταν προσηλωμένος στο να υπηρετεί τη χώρα του.

Σε ανάρτησή του στο Instagram, ο Ζαρίφ έγραψε: «Ως ένας ταπεινός υπηρέτης, ποτέ δεν είχα οποιαδήποτε άλλη έγνοια πέραν του να προάγω την εξωτερική πολιτική και τη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιρανός πρόεδρος ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν αποδέχεται την παραίτηση του Ζαρίφ, επισημαίνοντας ότι αντίκειται στα συμφέροντα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Πιστεύω ότι η παραίτησή σας αντίκειται στα συμφέροντα της χώρας και δεν την εγκρίνω» έγραψε ο Ροχανί σε επιστολή του προς τον Ζαρίφ, ο οποίος προσωποποιεί την πολιτική του για μια χαλάρωση της έντασης με τη Δύση, την οποία αποστρέφονται οι υπερσυντηρητικοί.

«Εκτιμώ τις αδιάκοπες προσπάθειές σας και τη δέσμευσή σας» ως υπουργός Εξωτερικών και «θεωρώ ότι όπως είπε (για σας) ο ανώτατος ηγέτης (Αλί Χαμενεΐ) είσαστε ένα πρόσωπο ‘αξιόπιστο, γενναίο και θρησκευόμενο’, στην πρώτη γραμμή της αντίστασης κατά των ευρέων πιέσεων των ΗΠΑ» στην Ισλαμική Δημοκρατία, προσθέτει ο πρόεδρος στην επιστολή που απευθύνει στον Ζαρίφ, η οποία δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ιρανικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την παραίτησή του το βράδυ της Δευτέρας με ανάρτησή του στο Instagram, χωρίς να την αιτιολογεί. Χθες εξέφρασε την επιθυμία να ξαναβρεί το υπουργείο του τη θέση του στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής του Ιράν.

«Έχω απόλυτη επίγνωση των πιέσεων που ασκούνται στη διπλωματική μηχανή της χώρας, την κυβέρνηση ακόμη και τον πρόεδρο που έχει εκλεγεί από τον λαό» προσθέτει ο Ροχανί στην επιστολή του προς τον Ζαρίφ.

«Επίσης, σύμφωνα με την εντολή που δόθηκε επανειλημμένως, όλα τα όργανα -αυτό περιλαμβάνει την κυβέρνηση και τους κρατικούς οργανισμούς- θα πρέπει να ενεργούν σε απόλυτο συντονισμό με το υπουργείο (σας) όσον αφορά σε θέματα εξωτερικών σχέσεων» σημειώνει.

Ο Ζαρίφ είναι υπουργός Εξωτερικών του Ροχανί από την άνοδό του στην προεδρία, τον Αύγουστο του 2013.

Αυτός ήταν ο πρωτεργάτης από ιρανικής πλευράς της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που συνήφθη τον Ιούλιο του 2015 στη Βιέννη, εναντίον του οποίου καταφέρονται οι υπερσυντηρητικοί της χώρας, για τους οποίους το Ιράν, παρά τις τεράστιες παραχωρήσεις που έκανε, δεν εξασφάλισε σε αντάλλαγμα τίποτε το συγκεκριμένο από αυτήν τη συμφωνία.

Αν και ο Ζαρίφ δεν δικαιολόγησε την αιφνιδιαστική του απόφαση να παραιτηθεί, ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο λόγος ήταν ότι δεν προσεκλήθη στη συνάντηση που είχε ο Ροχανί με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στην Τεχεράνη τη Δευτέρα.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη του Άσαντ στο Ιράν από το 2011, οπότε ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε και με τον Χομεϊνί.

Ο Κασέμ Σολεϊμανί, επικεφαλής της ομάδας Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης, που ήταν παρών και στις δύο συναντήσεις, εξήγησε ότι η απουσία του Ζαρίφ οφειλόταν σε ένα γραφειοκρατικό λάθος.

«Φαίνεται ότι δεν υπήρχε πρόθεση να αποκλειστεί ο Ζαρίφ από τη συνάντηση αυτή και πρέπει να υπογραμμίσω ότι ως ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν είναι ο βασικός άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της χώρας» επεσήμανε.

Ο Ζαρίφ παρέστη σήμερα σε τελετή για την υποδοχή του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν στην Τεχεράνη, λίγο μετά την απόρριψη από τον πρόεδρο Ροχανί της παραίτησής του, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης