Το αμερικανικό αίτημα για συνομιλίες με το Ιράν είναι ένα ψέμα, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

«Αυτοί λένε “είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε”. Λένε κάτι περίεργο. Τι σημαίνει “είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε”; Ποιος άφησε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Ποιος διέλυσε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Ποιος έβαλε φωτιά στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων; Αυτοί. Άρα, αυτό είναι ένα ακόμη ψέμα στα ψέματα που λένε κάθε μέρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μήνυμά του στο Twitter στις αρχές Ιουνίου, o Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε το Ιράν να κάνει μια συμφωνία με την Αμερική.

Από το 2018, όταν ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε το 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και των έξι μεγάλων δυνάμεων, η Ουάσινγκτον επέβαλε εκ νέου κυρώσεις κατά του Ιράν για να «στραγγαλίσει» τις εξαγωγές πετρελαίου του, στο πλαίσιο της πολιτικής της «μέγιστης πίεσης» επί της Τεχεράνης, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν πως στόχος τους είναι να πιέσουν την Τεχεράνη να συμφωνήσει σε μια ευρύτερη συμφωνία που θέτει αυστηρότερους περιορισμούς στην πυρηνική της δραστηριότητα, περιορίζει το βαλλιστικό πυραυλικό της πρόγραμμα και τερματίζει τους περιφερειακούς της πολέμους δια αντιπροσώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ιράν δηλώνει εδώ και πολύ καιρό ότι δεν θα διαπραγματευτεί όσο παραμένουν οι κυρώσεις σε βάρος του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης