Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Ζαρίφ προειδοποίησε την Τρίτη ότι η ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων της Σαουδικής Αραβίας στη Συρία θα παραβίαζε το «Διεθνές Δίκαιο», απαιτώντας ταυτόχρονα από το Ριάντ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στην Υεμένη.

«Αυτοί που δρουν στη Συρία χωρίς την έγκριση της συριακής κυβέρνησης παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο» είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, όταν ρωτήθηκε για την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι ενδέχεται να στείλει στρατό για να πολεμήσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ζαρίφ ανέβασε τους τόνους μετά τη λήξη της συνάντησής του με τον Βέλγο ομόλογό του Ντιντιέ Ρέιντερς, επισημαίνοντας: «Πιστεύουμε ότι κάθε προσπάθεια ανάμειξης και άλλων (πλευρών) στις μάχες στην περιοχή είναι επικίνδυνη. Πιστεύω ότι όλοι θα έπρεπε να μοχθήσουν για να βρεθεί μια ειρηνική λύση, όχι να δημιουργούν περισσότερους κινδύνους και εχθρότητα στην περιοχή».

Το Ιράν, που έχει στείλει χιλιάδες «στρατιωτικούς συμβούλους» στη Συρία, στηρίζει το καθεστώς της Δαμασκού και μέσω του συμμάχου του, της σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου, αλλά και μέσω των ιρακινών σιιτών πολιτοφυλάκων. Όλες αυτές οι δυνάμεις μάχονται στο πλευρό του κυβερνητικού στρατού κατά των αντικαθεστωτικών και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης