Ο τραγικός θάνατος μιας γυναίκας στο Ιράν στάθηκε αφορμή για να συμβεί ένα ιστορικό γεγονός στην ιστορία της χώρας και να επιτραπεί για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια, η είσοδος των γυναικών σε ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Συγκεκριμένα, 3.500 γυναίκες θα παρακολουθήσουν τον αγώνα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας απέναντι στην εθνική ομάδα της Καμπότζης για την πρόκρισή τους στο Μουντιάλ του 2022, που θα γίνει στην Τεχεράνη την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση να επιτραπεί στις γυναίκες να παρακολουθήσουν τον αγώνα ποδοσφαίρου ελήφθη μετά τον τραγικό θάνατο μιας οπαδού, της Σαχάρ Χονταϊγαρί, η οποία αυτοπυρπολήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου αφού συνελήφθη επειδή προσπάθησε να εισέλθει σε γήπεδο. Τότε η Fifa άσκησε πιέσεις στο Ιράν, απειλώντας το με κυρώσεις, αν δεν επιτρέψει την είσοδο στους αγώνες ανδρικού ποδοσφαίρου στις γυναίκες.

Αμέσως μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 οι αρχές απαγόρευσαν στις Ιρανές να εισέρχονται στα στάδια, επισήμως για να τις προστατεύσουν από την άξεστη συμπεριφορά των ανδρών εκεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Fifa πιέζει εδώ και χρόνια το Ιράν να ανοίξει τα γήπεδα στις γυναίκες, όμως η Τεχεράνη επέτρεπε μέχρι πρότινος μόνο σπάνια και σε περιορισμένο αριθμό γυναικών να παρακολουθούν αγώνες ποδοσφαίρου.

Ο θάνατος «του κοριτσιού με τα μπλε» (το χρώμα της ποδοσφαιρικής ομάδας Εστεγκλάλ της Τεχεράνης την οποία υποστήριζε) προκάλεσε σοκ στη διεθνή κοινότητα με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εκκλήσεις μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης προς τη Fifa να αποκλείσει το Ιράν από τις διεθνείς διοργανώσεις.  

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης