Η αφορμή για τις διαδηλώσεις που συγκλόνισαν το Ιράν δεν ήταν μόνο η οικονομική κατάσταση, σχολίασε τη Δευτέρα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πραγματικός στόχος των διαδηλωτών ήταν οι συντηρητικοί που είναι αντίθετοι στα σχέδιά του να ενισχύσει τις προσωπικές ελευθερίες των πολιτών και να προωθήσει τη διεθνή συνεργασία.

Ο μετριοπαθής Ροχανί ζήτησε επίσης να αρθούν οι περιορισμοί στη χρήση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα αποτελούσε παρερμηνεία των γεγονότων και προσβολή προς τον ιρανικό λαό να ισχυριστούμε ότι είχαν μόνο οικονομικά αιτήματα», τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim. «Οι πολίτες είχαν οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά αιτήματα», υπογράμμισε.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας έθεσαν τέρμα στις ταραχές που διήρκησαν μια εβδομάδα.

Οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν με αφορμή την κακή οικονομική κατάσταση που πλήττει κυρίως τους νέους και την εργατική τάξη, επεκτάθηκαν σε 80 πόλεις. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ 22 σκοτώθηκαν, σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χαμίντ Σαχριαρί, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι οι επικεφαλής των διαδηλώσεων έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί αλλά και ότι θα τιμωρηθούν αυστηρά, ενώ ίσως τους επιβληθεί και η εσχάτη των ποινών.

Στο μεταξύ Ιρανός βουλευτής επιβεβαίωσε σήμερα τον θάνατο ενός κρατούμενου στη φυλακή. «Ο 22χρονος αυτός άνδρας συνελήφθη από την αστυνομία. Ενημερώθηκα ότι αυτοκτόνησε στη φυλακή», δήλωσε ο Ταγιεμπέχ Σιαβασί.

Πολλοί από τους διαδηλωτές εξέφραζαν τις διαφωνίες τους για την εξωτερική πολιτική του Ιράν, καθώς η Τεχεράνη επεμβαίνει στο Ιράκ και τη Συρία και βρίσκεται σε ένα πόλεμο επιρροής με τη Σαουδική Αραβία.

Η οικονομική στήριξη που παρέχει η χώρα στους Παλαιστίνιους και το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ επίσης προκαλεί την οργή των Ιρανών, που επιθυμούν η κυβέρνησή τους να επικεντρωθεί στα εσωτερικά προβλήματα.

Ο Ροχανί επανεξελέγη πέρυσι δεσμευόμενος ότι θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας για τους νεαρούς Ιρανούς μέσω των ξένων επενδύσεων αλλά και ότι θα ενισχύσει την κοινωνική δικαιοσύνη και τις προσωπικές ελευθερίες των πολιτών.

Σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να μπορούν να επικρίνουν όλους τους Ιρανούς αξιωματούχους, χωρίς εξαιρέσεις.

Οι διαδηλωτές αρχικά εξέφραζαν την οργή τους για τις υψηλές τιμές των προϊόντων και τη διαφθορά, όμως οι κινητοποιήσεις πήραν μια πιο πολιτική στροφή με ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να ζητούν την παραίτηση του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν είναι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και διορίζει τους επικεφαλής δικαστικούς. Βασικοί υπουργοί επιλέγονται έπειτα από την έγκρισή του και έχει τον τελικό λόγο για την εξωτερική πολιτική του Ιράν.

«Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο και οι πολίτες θα πρέπει να μπορούν να επικρίνουν τους πάντες», σχολίασε ο Ροχανί.

Παράλληλα ο Ιρανός πρόεδρος απέρριψε τις εκκλήσεις των σκληροπυρηνικών κληρικών που ζήτησαν από την κυβέρνηση να επιβάλει μόνιμους περιορισμούς στην πρόσβαση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και υπηρεσίες αποστολής μηνυμάτων.

Καθώς οι διαδηλώσεις έχουν αρχίσει να καταλαγιάζουν, η κυβέρνηση ήρε τους περιορισμούς που είχε επιβάλει στο Instagram, όμως δεν είναι ακόμη δυνατή η πρόσβαση στο Telegram, αν και οι αρχές έχουν δεσμευθεί ότι οι περιορισμοί θα είναι προσωρινοί.

«Δεν θα πρέπει να επιβληθούν μόνιμοι περιορισμοί στην πρόσβαση των πολιτών στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης», τόνισε ο Ροχανί.

Από την πλευρά του ο Ιρανός αντιπρόεδρος Μασουμέχ Εμπτεκάρ έγραψε σήμερα στο Twitter ότι ο Ροχανί επιμένει πως όλοι οι κρατούμενοι φοιτητές πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Μοχαμάντ Μπατχαεΐ, μεταξύ των κρατούμενων είναι πολλοί μαθητές σχολείου, ενώ ζήτησε την απελευθέρωσή τους προτού ξεκινήσει η περίοδος των εξετάσεων.

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι περισσότεροι από 1.000 Ιρανοί έχουν συλληφθεί και κρατούνται σε φυλακές «που είναι διαβόητες για τα βασανιστήρια καθώς και για άλλες κακομεταχειρίσεις που έχουν γίνει εκεί τις τελευταίες επτά ημέρες», με πολλούς κρατούμενους να μην έχουν πρόσβαση στους συγγενείς τους και σε δικηγόρους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης