Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε σήμερα ότι στις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που διεξάγονται στη Λωζάννη έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος», αλλά ακόμη δεν υπάρχει «τελικό αποτέλεσμα».

Ο Ιρανός διαπραγματευτής Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, επικεφαλής για τα τεχνικά ζητήματα στην ιρανική αντιπροσωπεία, δήλωσε από τη μεριά του ότι οι διαπραγματεύσεις τείνουν να ολοκληρωθούν και ότι διακρίνεται «φως στον ορίζοντα», έπειτα από μια ακόμη νύχτα εντατικών συνομιλιών με τις μεγάλες δυνάμεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, βλέπουμε φως στον ορίζοντα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σαλεχί.

O διπλωματικός μαραθώνιος μεταξύ της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία και Γερμανία) και του Ιράν συνεχίζεται σήμερα το πρωί στη Λωζάννη, έπειτα από διαπραγματεύσεις οκτώ ημερών και μια νέα νύχτα συνομιλιών με στόχο την επίλυση κρίσιμων λεπτομερειών για την επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Οι επικεφαλής της αμερικανικής και της ιρανικής διπλωματίας Τζον Κέρι και Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ συνέχισαν τις συνομιλίες τους μέχρι το ξημέρωμα και μόλις πριν από τις 06.00 το πρωί διέκοψαν τη συνάντησή τους, η οποία άρχισε χθες βράδυ και διακόπηκε για σύντομο χρονικό διάστημα, τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Γερμανίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε μερικά μέτρα πριν από το τέρμα, μερικές δεκάδες μέτρα, ωστόσο ξέρουμε ότι αυτά τα μέτρα εξακολουθούν να είναι τα πιο δύσκολα» δήλωσε χθες, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς φθάνοντας στη Λωζάννη.

«Αυτό που διακυβεύεται είναι πολύ σημαντικό, αφορά στην καταπολέμηση της διάδοσης των πυρηνικών όπλων και κατά κάποιο τρόπο την επανένταξη του Ιράν στη διεθνή κοινότητα» πρόσθεσε.

Ο Γερμανός ομόλογός του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ακύρωσε σήμερα την τελευταία στιγμή προγραμματισμένο ταξίδι του στις χώρες της Βαλτικής προκειμένου να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Η Ισλαμική Δημοκρατία και η ομάδα 5+1 προσπαθούν να καταλήξουν σε ένα βασικό σχέδιο συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που θα επιτρέψει τη σύναψη ενός τελικού κειμένου μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Η διεθνής κοινότητα ζητεί τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, το οποίο να τελεί υπό τον στενό έλεγχο της, ώστε να διασφαλίσει ότι η Τεχεράνη δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει ατομική βόμβα, με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων που «στραγγαλίζουν» την ιρανική οικονομία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης