Όλα ξεκίνησαν όταν η αστυνομία ηθών, στο Ιράν, συνέλαβε την 22χρονη Amini, επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της. Η κοπέλα μεταφέρθηκε εγκεφαλικά νεκρή στο νοσκομείο, με την οικογένειά της να καταγγέλλει βασανιστήρια και να θεωρεί ότι ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου. Ωστόσο, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που συνδέονται με τον ΟΗΕ, δήλωσαν την Πέμπτη ότι οι αναφορές υποδηλώνουν ότι ξυλοκοπήθηκε άγρια ​​από την αστυνομία ηθικής.

Έκτοτε, οι πολίτες ξεσηκώθηκαν, με τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή, κόβοντας τα μαλλιά τους και καίγοντας τα χιτζάμπ τους. Στις διαδηλώσεις μετέχουν ενεργά και άνδρες, με το Ιράν να πλήττεται από σοβαρή οικονομική κρίση, με πολύ υψηλό πληθωρισμό. Άλλωστε η οικονομία της χώρας έχει πληγεί σφοδρά και από τις αμερικανικές κυρώσεις. Σύμφωνα με αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι διαδηλώσεις αυτές εξαπλώθηκαν πλέον σε τουλάχιστον 50 πόλεις του Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν ένα από τα γνωστότερα μαχητικά μέλη της κοινωνίας των πολιτών στο Ιράν, καθώς και μια δημοσιογράφο, η οποία διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στην αποκάλυψη του θανάτου της 22χρονης Masha Amini, η οποία βρισκόταν υπό κράτηση. Η δημοσιογράφος συνέβαλε στην κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την τύχη της, ανακοίνωσε μέσω του Telegram η εφημερίδα Shargh για την οποία εργάζεται η δημοσιογράφος.

Την είδηση για τις συλλήψεις γνωστοποίησε το περιβάλλον τους. Υπήρξαν αναφορές για διακοπές στο διαδίκτυο σε περιοχές της χώρας σε μια προφανή προσπάθεια να καταπνίξουν την αυξανόμενη οργή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης