Ιράν: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τζιχαντιστών μετά την επίθεση της Τετάρτης

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017, 10:25
Ιράν: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τζιχαντιστών μετά την επίθεση της Τετάρτης
Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών συνεργών των δραστών των επιθέσεων της 7ης Ιουνίου στην Τεχεράνη, όπου πολλές δεκάδες μέλη των τζιχαντιστών ή άνθρωποι που «συνδέονται» με το Ισλαμικό Κράτος έχουν συλληφθεί και σκοτωθεί, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Την Κυριακή τέσσερα μέλη του ISIS σκοτώθηκαν «στη διάρκεια συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας» στο νότιο τμήμα του Ιράν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Isna. «Οι δύο είναι αλλοδαποί» δήλωσε ο στρατηγός Αζιζολάχ Μαλέκι, επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της επαρχίας Χορμουζγκάν, χωρίς όμως να αναφέρει την εθνικότητά τους. Κατασχέθηκαν όπλα και μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους.

Ο υπουργός Πληροφοριών Σεγέντ Μαχμούντ Αλαβί είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι «ο εγκέφαλος και ενορχηστρωτής» των επιθέσεων σκοτώθηκε αφού «έφυγε από τη χώρα». Ωστόσο, δεν έδωσε καμία διευκρίνιση για την ταυτότητα του άνδρα αυτού, ούτε για το σημείο και τις συνθήκες του θανάτου του.

Το Υπουργείο Πληροφοριών ανακοίνωσε την Παρασκευή τη σύλληψη 41 ατόμων στην Τεχεράνη και στις επαρχίες Κερμανσάχ, Κουρδιστάν και δυτικό Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες βρίσκονται όλες στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και την Τουρκία.

Επίσης, πολλοί ύποπτοι έχουν συλληφθεί σε διάφορες επαρχίες. Σύμφωνα με τον Αλαβί, περίπου «25 τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν εξαρθρωθεί» από την αρχή του ιρανικού έτους, στις 21 Μαρτίου.

«Εκπλησσόμαστε διότι τα προηγούμενα χρόνια εξαρθρώναμε δύο οργανώσεις τον μήνα, όμως από την αρχή της χρονιάς ουσιαστικά (εξαρθρώνουμε) μία κάθε ημέρα» τόνισε ο Αλαβί.

Δεκαεπτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, όταν ένοπλοι και βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν την Τετάρτη στο ιρανικό κοινοβούλιο και το μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεΐνί στην Τεχεράνη, στην πρώτη επίθεση που σημειώνεται στο Ιράν και την ευθύνη για την οποία αναλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017, 11:45