Στις 26 Μαΐου θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο ο Aμερικανοϊρανός ανταποκριτής της Washington Post στην Τεχεράνη Τζέισον Ρεζαγιάν, που κρατείται στο Ιράν από τον Ιούλιο του 2014 και κατηγορείται για κατασκοπεία, ανακοίνωσε σήμερα η δικηγόρος του Λεϊλά Αχσάν.

«Η δίκη του Ρεζαγιάν ορίστηκε στις 26 Μαΐου και θα διεξαχθεί ενώπιον του Επαναστατικού Δικαστηρίου», δήλωσε παράλληλα δικαστικός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αχσάν δήλωσε ότι η σύζυγος του Ρεζαγιάν, η επίσης δημοσιογράφος Γεγκανέχ Σαλεχί και ένας ακόμη κατηγορούμενος -οι δύο τους έχουν αφεθεί ελεύθεροι υπό όρους- κλήθηκαν να παρουσιαστούν στο δικαστήριο την ίδια ημέρα. «Φαίνεται ότι και οι τρεις θα παρουσιαστούν μαζί στο δικαστήριο. Αν υπάρχει αρκετός χρόνος, η δίκη θα αρχίσει, διαφορετικά η διαδικασία θα διεξαχθεί σε άλλη ακροαματική συνεδρίαση», τόνισε η δικηγόρος.

Ο Ρεζαγιάν, ο οποίος συνεργάζεται με την Washington Post από το 2012, συνελήφθη στις 22 Ιουλίου 2014 στο σπίτι του μαζί με τη σύζυγό του, η οποία έκτοτε είναι ελεύθερη υπό όρους, για λόγους που ουδέποτε καθορίστηκαν σαφώς.

Σε βάρος του 39χρονου δημοσιογράφου απαγγέλθηκε τον περασμένο μήνα κατηγορία για «κατασκοπεία» και «συνεργασία με εχθρικές κυβερνήσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο φάκελος του Ρεζαγιάν διαβιβάστηκε τον Ιανουάριο στο Επαναστατικό Δικαστήριο, το οποίο κρίνει συνήθως τις υποθέσεις που αφορούν την εθνική ασφάλεια ή πολιτικά εγκλήματα.

Ο εγκλεισμός του Τζέισον Ρεζαγιάν στη φυλακή του Εβίν, βορείως της Τεχεράνης, είχε προκαλέσει νέες εντάσεις μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ.

Ο Μάρτιν Μπαρόν, διευθυντής της Washington Post, χαρακτήρισε τις κατηγορίες σε βάρος του Ρεζαγιάν «παράλογες, αβάσιμες και κατασκευασμένες», ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τις χαρακτήρισε ασαφείς και κάλεσε την ιρανική κυβέρνηση να απελευθερώσει τον δημοσιογράφο, ο οποίος παρουσίασε προβλήματα υγείας.

Ωστόσο το Ιράν, το οποίο δεν αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα, δηλώνει ότι το θέμα είναι αμιγώς ιρανικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης