Ιράν: Σχεδόν το 60% των ψηφοφόρων μετείχε στις εκλογές

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016, 11:10
Ιράν: Σχεδόν το 60% των ψηφοφόρων μετείχε στις εκλογές
Αυξημένη ήταν η προσέλευση των πολιτών στις βουλευτικές εκλογές του Ιράν για την ανάδειξη των 88 μελών του σώματος «Συνέλευση των Ειδικών», το οποίο ορίζει τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη και των 290 μελών του Κοινοβουλίου. Τα δύο όργανα ελέγχονται από τους συντηρητικούς και η αλλαγή στις ισορροπίες με ενδεχόμενη επικράτηση των μετριοπαθών και των μεταρρυθμιστών που στηρίζουν τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί, θα επιτρέψει να συνεχιστεί η πολιτική του ανοίγματος προς τη Δύση.

Αυξημένη ήταν η προσέλευση των πολιτών στις βουλευτικές εκλογές του Ιράν για την ανάδειξη των 88 μελών του σώματος «Συνέλευση των Ειδικών» και των 290 μελών του Κοινοβουλίου​Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών Χοσέιν-Αλι Αμιρί, τουλάχιστον 33 εκατ. εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους προσήλθαν στις κάλπες (σχεδόν το 60%), προσθέτοντας ότι «ο τελικός αριθμός θα αυξηθεί». Το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές του 2012 ήταν 64,2% σε όλη τη χώρα και μόνο 48% στην Τεχεράνη, καθώς οι μετριοπαθείς και οι μεταρρυθμιστές είχαν «μποϊκοτάρει» τη διαδικασία, διαμαρτυρόμενοι για την επανεκλογή του λαϊκιστή συντηρητικού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε νοθεία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου εκτίμησε ότι αναμένεται να διεξαχθεί δεύτερος γύρος σε ορισμένες μεγάλες πόλεις της χώρας. Τα τελικά αποτελέσματα θα πρέπει να λάβουν την έγκριση του Συμβουλίου των Φρουρών του Συντάγματος για να θεωρηθούν έγκυρα.

Κάλπες σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Οι βουλευτικές εκλογές έρχονται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για το Ιράν, το οποίο πραγματοποιεί άνοιγμα προς τη Δύση με την πολιτική του μετριοπαθούς προέδρου Χασάν Ροχανί και των μεταρρυθμιστών συμμάχων του.

Ο μετριοπαθής πρόεδρος Χασάν Ροχανί Μετά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας (παρά τις ρητές αντιρρήσεις του Ισραήλ), ήρθε η άρση των διεθνών κυρώσεων να δώσει μια πρώτη ώθηση στην εγχώρια οικονομία η οποία επλήγη σοβαρά τα τελευταία χρόνια λόγω του εμπάργκο που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. 

Ο Χασάν Ροχανί φροντίζει να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι «η Δύση δεν έχει να φοβάται από το Ιράν», επισημαίνοντας ότι στόχος της πολιτικής του είναι η αποκατάσταση των σχέσεων της χώρας του με το εξωτερικό τόσο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή όσο και για την ευημερία των πολιτών.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε επίσης:
Με καθυστέρηση έκλεισαν οι κάλπες στο Ιράν, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016, 00:24

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016, 11:21