Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 120 τραυματίστηκαν από τον σεισμό μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε το βορειοδυτικό Ιράν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Ο κύριος σεισμός είχε επίκεντρο μια περιοχή 120 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ταμπρίζ και το εστιακό του βάθος ήταν μόλις 8 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το σεισμολογικό κέντρο του Ινστιτούτου Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη σε 41 χωριά, ενώ οι περισσότερες υλικές ζημιές σε σπίτια καταγράφονται σε δύο κοινότητες.

Το Ιράν, το οποίο βρίσκεται πάνω από πολλές τεκτονικές πλάκες, διαπερνάται από πολλά ρήγματα και χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σεισμογενής περιοχή.

Ο πιο πρόσφατος μεγάλος σεισμός έγινε τον Νοέμβριο του 2017, όταν μια δόνηση 7,3R στην επαρχία Κερμανσάχ (δυτικά) είχε στοιχίσει τη ζωή σε 620 ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2003, σεισμός 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε πλήξει την επαρχία Κερμάν, νοτιοανατολικά, στοιχίζοντας τη ζωή σε 33.000 ανθρώπους και ισοπεδώνοντας την αρχαία πόλη Μπαμ και την ακρόπολή της. Πρόκειται για ένα ανακηρυγμένο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO).

Ο φονικότερος σεισμός των τελευταίων 30 ετών, μεγέθους 7,4R, στοίχισε τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους και άφησε πίσω του μισό εκατομμύριο αστέγους στο βόρειο τμήμα της χώρας το 1990.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης