Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ προειδοποίησε τη Δευτέρα τη Δύση να μην «ξεκινήσει μια σύρραξη», τονίζοντας ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει τη σύγκρουση, έπειτα από τη σύλληψη από τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης την Παρασκευή του υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιου Stena Impero στο Στενό του Χορμούζ.

Το Λονδίνο χαρακτήρισε τη σύλληψη του Stena Impero ως μια πράξη «κρατικής πειρατείας» τη Δευτέρα και ξεκίνησε πρωτοβουλία για τη συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής για τον ασφαλή διάπλου του Στενού του Ορμούζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας από τη Νικαράγουα, ο Ζαρίφ τόνισε ότι το Ιράν έλαβε μέτρα ενάντια στο δεξαμενόπλοιο για να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο και όχι σε αντίποινα για τη σύλληψη ενός ιρανικού τάνκερ από τη Βρετανία πριν από δύο εβδομάδες στο Γιβραλτάρ.

«Να ξεκινήσεις μια σύρραξη είναι εύκολο, να την τερματίσεις θα ήταν αδύνατο», προειδοποίησε ο Ιρανός ΥΠΕΞ, μετά από συνάντησή με τον Νικαραγουανό ομόλογό του.

«Είναι σημαντικό για όλους να αντιληφθούν, είναι σημαντικό για τον Μπόρις Τζόνσον να καταλάβει ότι το Ιράν δεν επιδιώκει τη σύγκρουση», επισήμανε ο Ζαρίφ, αναφερόμενος στον επικρατέστερο για νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Ιράν επιθυμεί να έχει ομαλές σχέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, αναφερόμενος στο περιστατικό της Παρασκευής, υποστήριξε ότι οι ιρανικές δυνάμεις έδρασαν όταν παρατήρησαν ότι το βρετανικό δεξαμενόπλοιο δεν τηρούσε τους κανόνες θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια ναυσιπλοΐας και πλοήγησης στο Στενό του Ορμούζ, για το οποίο υπεύθυνο είναι το Ιράν.

Σε αντίθεση, χαρακτήρισε τη σύλληψη του ιρανικού πλοίου ως «πειρατεία» και «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από τις αρχές της Βρετανίας και του Γιβραλτάρ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης